ΑΝΤΡΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΗΡΡΕΑΖΟΥΝ

2011-04-03 09:21

Η γονιμότητα σε όλες τις εποχές και σε όλες τις κουλτούρες θεωρείτο και θεωρείται ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα, καθώς είναι άλλωστε η βασική προϋπόθεση για τη διαιώνιση και διατήρηση των ειδών στη γη. Τελετουργικά και ειδικές δεήσεις κι εκκλήσεις στους Θεούς υπήρχαν, κι ίσως θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε όλους τους πολιτισμούς και τις κοινωνίες. Παρόλα αυτά η γονιμότητα, για την οποία προνοεί η φύση, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Βέβαια, στις μέρες μας, χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας, είναι εφικτό να εκλείψει η πλειοψηφία των εμποδίων εκείνων που στέκονται ανάμεσα σε εσάς και στην επιθυμία σας να αποκτήσετε παιδί. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι σκόπιμο να γνωρίζετε σχετικά, ώστε να φροντίζετε όσο περισσότερο μπορείτε για τη διατήρηση της καλής σας γονιμότητας.


Ηλικία: Ο καθοριστικότερος παράγοντας για τη γονιμότητα

Στην πραγματικότητα ένας σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με τη γονιμότητα είναι η ηλικία. Φυσικά αυτή δεν μπορείτε να την επηρεάσετε, αφού όσο κι αν το θέλουμε όλοι είναι αδύνατο να σταματήσουμε το χρόνο. Μπορείτε όμως να συμφιλιωθείτε μαζί του και να τον λάβετε σοβαρά υπόψη σας. Αυτό σημαίνει ότι συχνά είναι σκόπιμο να βιαστείτε, ακόμα κι αν οι συνθήκες δεν φαίνονται ιδανικές, για ν' αποκτήσετε το πρώτο, το δεύτερο ή και το τρίτο ακόμα σας παιδί όσο είναι νωρίς και να μην περιμένετε.

Μέχρι πρότινος οι άντρες πίστευαν ότι η δική τους γονιμότητα έμενε ανεπηρέαστη από τα χρόνια που περνούσαν. Σε κάθε άλλωστε σχετική συζήτηση είχαν να επιδείξουν παραδείγματα αντρών που απέκτησαν παιδιά σε μεγάλη ηλικία όπως ο Anthony Quin, ο Charlie Chaplin ή ο Picasso. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι διάσημοι, καθώς κι αρκετοί άλλοι άντρες, απέκτησαν ή θα αποκτήσουν παιδιά σε προχωρημένη ηλικία. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί τονίζουν ότι κι οι άντρες θα πρέπει να βιαστείτε να γίνετε μπαμπάδες, αφού αν και μέχρι πρόσφατα θεωρούσαν πως η αντρική γονιμότητα δεν επηρεαζόταν όσο περνούσε η ηλικία, σήμερα έχουν βρει ότι όσο μεγαλώνει ένας άντρας τόσο περισσότερο μειώνεται η γονιμότητά του. Γενικά, τόσο οι άντρες από την αρχή της σπερματογένεσης όσο κι οι γυναίκες από την έναρξη της ωοθυλακιορρηξίας, αρχίζουν να έχουν απώλεια στην ποιότητα του γενετικού τους υλικού.


Υπάρχουν και κάποιοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τόσο τη στυτική λειτουργία όσο και την αντρική γονιμότητα. Αυτοί είναι:

Το κάπνισμα: Σύμφωνα με τους ειδικούς οι τοξικές του ουσίες μπορεί να επηρεάσουν τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του σπέρματός τους.
Το αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το σπέρμα τους.
Το στρες: Όπως και στις γυναίκες το στρες επηρεάζει και τους άντρες όσον αφορά την ποιότητα των σπερματοζωάριων τους.
Η κακή διατροφή σε συνδυασμό με το αυξημένο σωματικό βάρος, τις αυξημένες τιμές των λιπιδίων και του σακχάρου στο αίμα, καθώς και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Το άρθρο συνέγραψε ο χειρουργός γυναικολόγος Γρηγόρης Π. Κυρούσης και αναδημοσιεύεται από τη σελίδα: https://www.miss.gr  Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το συγκεκριμένο ιστότοπο.

 

 

—————

Πίσω