Αράχωβα ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός του Χειμώνα

2011-02-04 07:07

 

Αράχωβα ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός του Χειμώνα

 

Η Αράχωβα είναι ο πιο δημοφιλής χειμερινός προορισμός και το όνομά της συγκεντρώνει την ακτινοβολία και το μύθο του top χειμερινού θέρετρου της χώρας. Απέχει μόλις 160χλμ. από την Αθήνα και είναι τόσο κόντα που μπορείς να πας και αυθημερόν προκειμένου να απολαύσεις τις χιονοδρομικές πίστες του Παρνασσού. Η Αράχωβα είναι χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού σε υψόμετρο 1.000 μ. με θέα στο δελφικό τοπίο και αδιαμφισβήτητα αποτελεί το πιο κασμοπολίτικο ορεινό χωριό της Ελλάδος, αφετηρία για τα τρια χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού και πέρασμα για το σημαντικό αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.
Αν και η Αράχωβα παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη διατηρεί ακόμα γραφικές γωνιές και το χρώμα του παραδοσιακού οικισμού της με τα πέτρινα αρχοντόσπιτα και τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια. Η περιοχή της Αράχοβας είναι διάσπαρτη από απομεινάρια της αρχαιότητας που φανερώνουν την πανάρχαια ιστορία της. Άλλωστε ο Παρνασσός συνδέθηκε με πολλούς μύθους και θρύλους. Ήδη από τον 6ο μ.χ αιώνα η Αράχωβα ήταν γνωστή με το όνομα Ανεμώλεια. Ενώ κατά τα νεότερα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης έπαιξε σημαντικό ρόλο και συνδέθηκε με το όνομα του Καραϊσκάκη, που το1826 εξολόθρευσε εκεί τη στρατιά του Μουσταφάμπεη.

 Την προτομή του Γ.Καραϊσκάκη συναντάμε στην είσοδο της πόλης. Η Αράχοβα, αν και τόπος άγονος και ορεινός κατά τους προηγούμενους αιώνες άκμασε λόγω του εμπορίου. Και σήμερα η Αραχωβίτικη παράδοση μας το μαρτυράει μέσα από τα περίφημα ΄΄καρπίτια’’ της, χαλάκια υφασμένα σε απίθανους συνδιασμούς χρωμάτων και σχεδίων.
Σε απόσταση περίπου 25 χλμ.από την Αράχωβα συναντάμε το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο στη θέση Κελάρια σε υψόμετρο 1950μ. και στη θέση Φτερόλακκα στα 1850μ.το δεύτερο. Διαθέτουν πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας που επικοινωνούν μεταξύ τους.
Όσοι δεν επιθυμούν να βάλουν πέδιλα σκι στα πόδια τους έχουν τη δυνατότητα να νοικιάσουν snow mobile ή και έλκηθρο για να απολαύσουν τη χαρά του χιονιού ή αλλιώς τη χαρά του καφέ στο πολύ ωραίο ανακαινισμένο σαλέ στα Κελάρια που συν των άλλων θα βρείτε σχολές σκι, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, παιδικό σταθμό για τη φύλαξη των παιδιών.
Σε περίπτωση που τα δυο μεγαλύτερα χιονοδρομικά είναι γεμάτα μπορείτε να κατευθυνθείτε στη θέση Γεροντόβραχος  (1800μ.), στο τρίτο χιονοδρομικό κέντρο του Αθηναϊκού Ομίλου Φίλων Σκι, με δύο πίστες για σλάλομ και μια baby lift. Συνολικά στα τρια χιονοδρομικά του Παρνασσού θα βρείτε 20 περίπου πίστες συνολικής διαδρομής 14.000μ. με αναβατήρες. Οι πίστες χωρίζονται σε πίστες για σλάλομ, πίστες πιάτο και παιδικές.
Ο Παρνασσός όμως δεν είναι μόνο το αγαπημένο βουνό των χιονοδρόμων αλλά και των φυσιολατρών. Ο Εθνικός Δρυμός κρύβει μια απαράμιλλη φυσική ομορφιά όλες τις εποχές του χρόνου, και προσφέρεται για να δραστηριοποιηθείτε σε σπορ όπως πεζοπορίες, ορεινό ποδήλατο, ορειβασία, αναρρίχιση, κατάβαση και διάσχιση φαραγγιών.

 

—————

Πίσω