ΑΣΘΜΑ- Τι είναι και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

2011-03-14 18:47

ΑΣΘΜΑ – ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ

 

Oι περισσότεροι άνθρωποι θα περιέγραφαν το άσθμα σε ένα παιδί ή έναν ενήλικο ως κρίσεις συρίττουσας δύσπνοιας, οι οποίες εκδηλώνονται άλλοτε κατά τη διάρκεια της άσκησης και άλλοτε κατά την ανάπαυση, είναι δε άλλοτε ήπιες και άλλοτε σοβαρές. Oρισμένοι θα αναγνώριζαν συγκεκριμένους «εκλυτικούς παράγοντες» - όπως, για παράδειγμα, τα κατοικίδια ζώα, τη ρύπανση ή τη γύρη. Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι το άσθμα είναι μία παιδική πάθηση και άλλοι ότι είναι μία πάθηση που μπορεί να προσβάλει τον άνθρωπο σε οποιαδήποτε ηλικία. Κάποιοι μπορεί να το θεωρούν ως περιστασιακή ενόχληση, που απαιτεί διαλείπουσα, μόνο, θεραπεία, και άλλοι ως ένα επίμονο, σημαντικό πρόβλημα, που χρειάζεται συνεχή θεραπεία. Γίνεται, άραγε, να έχουν όλοι δίκιο; Κατά κάποιον τρόπο, γίνεται? Aυτό το ευρύ φάσμα παραγόντων, όμως, είναι που κάνει τόσο δύσκολη την εξεύρεση ενός και μοναδικού ορισμού για το άσθμα. Η λέξη «άσθμα» χρησιμοποιείται ως γενικός όρος για την περιγραφή μιας πάθησης που χαρακτηρίζεται από επεισόδια δύσπνοιας τα οποία προκαλούνται από περιοδική στένωση των αεροφόρων οδών - ή αεραγωγών - των πνευμόνων. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του άσθματος και πολλοί που μπορεί να «πυροδοτήσουν» κρίσεις. Επιπλέον, οι παράγοντες αυτοί ποικίλλουν από άτομο σε άτομο.

 

Πρόληψη και αυτοβοήθεια

Παρ' όλο που η διάγνωση άσθματος μπορεί να φαίνεται ότι οδηγεί αναπόφευκτα στη χρήση φαρμάκων για τον έλεγχο της πάθησης, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε, εσείς και η οικογένειά σας, να συμβάλετε στη μείωση των συμπτωμάτων. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάποιες μέθοδοι που δεν θεωρούνται ιδιαίτερα χρήσιμες.

Αποφυγή των αλλεργιογόνων

Πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας ή το παιδί σας

• Μην καπνίζετε

• Αποφύγετε όσο μπορείτε τα κρυολογήματα

• Ελέγξτε την έκθεση στα αλλεργιογόνα

• Φτιάξτε ένα σχέδιο αυτοβοήθειας με τη συνδρομή του γιατρού σας

• Ενημερώστε τους δασκάλους για το άσθμα του παιδιού σας και την ανάγκη χρησιμοποίησης εισπνευστήρων

• Αποφεύγετε τους αναγνωρισμένους εκλυτικούς παράγοντες

O περιορισμός των ακάρεων της οικιακής σκόνης μπορεί να είναι πολύ σημαντικός για ορισμένους ασθενείς, αλλά τα μέτρα είναι πολυέξοδα. Η χρήση ειδικών καλυμμάτων για τα στρώματα και τα μαξιλάρια είναι αποτελεσματική, αλλά εξαιρετικά δαπανηρή, εκτός αν χρησιμοποιηθούν απλά καλύμματα από πολυαιθυλένιο, τα οποία, όμως, κάνουν το στρώμα να τρίζει και τον χρήστη του να ιδρώνει! Τα ειδικά σπρέι για την εξουδετέρωση των ακάρεων δεν αρκούν από μόνα τους για τον έλεγχο του άσθματος. Θεωρητικά, πρέπει να αφαιρούνται τα χαλιά και οι κουρτίνες και να τοποθετούνται στα παράθυρα γρίλιες. Τα λούτρινα παιχνίδια πρέπει να τοποθετούνται κάθε εβδομάδα στην κατάψυξη για 12 ώρες, ώστε να σκοτώνονται τα ακάρεα της οικιακής σκόνης. Τα μέτρα αυτά, όμως, είναι χρονοβόρα ή δαπανηρά, γι' αυτό και τα εισπνεόμενα φάρμακα συνιστούν μία πολύ πιο εύκολη μέθοδο ελέγχου των συμπτωμάτων στα περισσότερα άτομα.

Η απομάκρυνση των κατοικίδιων είναι ένα επίμαχο ζήτημα. Όταν υπάρχει αναμφισβήτητη αλλεργία στις γάτες, τους σκύλους ή τα ποντίκια, πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ του ελέγχου του άσθματος με τη βοήθεια εισπνευστήρων και της θλίψης που μπορεί να προκαλέσει η απομάκρυνση του κατοικίδιου! Παρ' όλα αυτά, η μακροχρόνια έκθεση στα κατοικίδια, ακόμα και σε εκείνα που δεν προκαλούν άμεσα κάποια κρίση, μπορεί να επιδεινώσει σε χρόνια τα συμπτώματα του άσθματος, εκθέτοντας τον ευαισθητοποιημένο ασθενή σε υψηλά επίπεδα αλλεργιογόνου. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπου ο έλεγχος παρουσιάζει περισσότερες δυσκολίες, είμαστε αναγκασμένοι, ορισμένες φορές, να επιμείνουμε στην απομάκρυνση του κατοικίδιου.

Πιστεύω ότι οι επιθυμίες του ασθενούς είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Oρισμένοι προτιμούν να απομακρύνουν το κατοικίδιο παρά να χρησιμοποιήσουν εισπνευστήρες. Αλλοι, προτιμούν να υποφέρουν από άσθμα παρά να χάσουν τους «καλύτερούς τους φίλους». Μόνον όταν οι επιθυμίες του ασθενούς θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του, πρέπει να επιμείνουμε στην απομάκρυνση του κατοικίδιου.

 

Κεντρική θέρμανση

Δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάποια μορφή κεντρικής θέρμανσης είναι ωφέλιμη ή επιβλαβής για τους ασθενείς με άσθμα. Oρισμένοι ασθενείς πιστεύουν ότι η κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο ξηραίνει υπερβολικά τον αέρα, αλλά αυτό δεν θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε ότι η κεντρική θέρμανση με αέρα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα, ιδιαίτερα στους ασθενείς που έχουν αλλεργία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης. Δυστυχώς, η αντικατάσταση αυτών των συστημάτων είναι πολύ δαπανηρή, πόσο μάλλον αφού δεν υπάρχει εγγύηση ότι ο ασθενής θα παρουσιάσει βελτίωση μετά. Προσωπικά, ωστόσο, συστήνω στους ασθενείς μου να αποφεύγουν να εγκαταστήσουν αυτά τα συστήματα όταν φτιάχνουν ένα καινούργιο σπίτι.

 

Θερμοκρασία υπνοδωματίου

Ένας φημισμένος γιατρός του 17ου αιώνα, ο σερ Τζον Φλόγιερ, που έπασχε και ο ίδιος από άσθμα, πίστευε ότι όταν το άσθμα ξυπνούσε τον ασθενή κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτό οφειλόταν στη «ζέστη του κρεβατιού»! Έχει, επίσης, λεχθεί ότι βοηθά να αφήνει κανείς ανοιχτό το παράθυρο του υπνοδωματίου ενώ κοιμάται ή τουλάχιστον να αφήνει ανοιχτό τον κλιματισμό. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις. Oρισμένοι ασθματικοί προτιμούν να αφήνουν ανοιχτό τον κλιματισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι κάνει την αναπνοή τους ακόμα πιο συρίττουσα, ιδιαίτερα αν αναγκαστούν να σηκωθούν μέσα στη νύχτα για κάποιον άλλο λόγο. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, εκείνος που γνωρίζει καλύτερα τι του ταιριάζει και μπορεί, κατά συνέπεια, να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις, είναι ο ίδιος ο ασθενής.

 

Ιογενείς λοιμώξεις

Oι ιοί αποτελούν ένα αναπόφευκτο αίτιο επιδείνωσης του άσθματος, αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορείτε να αποφύγετε τις επισκέψεις σε άτομα που υποφέρουν από κρυολόγημα! Για τις μητέρες και τους μαθητές, ωστόσο, αυτό είναι αναπόφευκτο - τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο και δεν πρέπει να χάνουν τα μαθήματά τους απλώς και μόνον επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος να κρυολογήσουν.

 

Τροφικές αλλεργίες

Βασικά Σημεία

• O περιορισμός των ακάρεων της οικιακής σκόνης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για ορισμένους ασθενείς.

• Oι σοβαρές μορφές άσθματος απαιτούν την απομάκρυνση των κατοικίδιων.

• Τα άτομα που εμφανίζουν αλλεργίες σε διάφορες τροφές σπάνια μπορούν να ελέγξουν απόλυτα τα συμπτώματα του άσθματός τους ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διατροφή.

• Oι γονείς των ασθματικών παιδιών μπορεί να χρειαστεί να εξηγήσουν στους καθηγητές την ανάγκη να έχει το παιδί τους άμεση πρόσβαση στον εισπνευστήρα του.

 

Η αντιμετώπιση του άσθματος

 

• Oι κατευθυντήριες γραμμές που έχουν αναπτυχθεί βοηθούν τους γιατρούς και τις νοσοκόμες να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο το άσθμα των ασθενών τους χρησιμοποιώντας μία σειρά από θεραπευτικά βήματα.

• Ένας τρόπος να αποκτήσει ο ασθενής πλήρη έλεγχο του άσθματός του είναι να εφοδιαστεί με σχέδια αντιμετώπισης.

• Τα σχέδια αντιμετώπισης μπορεί να βασίζονται είτε στην κορυφαία τιμή εκπνευστικής ροής είτε στα συμπτώματα.

• Πολλοί γενικοί γιατροί έχουν στα ιατρεία τους προγράμματα άσθματος, τα οποία λειτουργούν συχνά με ειδικά εκπαιδευμένες νοσοκόμες.

Στόχος της αντιμετώπισης του άσθματος είναι να τεθεί το άσθμα υπό τον έλεγχο του ασθενούς και όχι ο ασθενής υπό τον έλεγχο του άσθματος. Για τους ασθενείς που χρειάζονται μόνο μία περιστασιακή εισπνοή από τον καταπραϋντικό εισπνευστήρα τους αυτό είναι απλό, αλλά για τους ασθενείς με πιο σοβαρές μορφές άσθματος χρειάζεται να αναπτυχθούν και να συμφωνηθούν μεταξύ γιατρού και ασθενούς κατευθυντήριες γραμμές ή σχέδια μάχης. Αν και έχουμε ήδη πει ότι το άσθμα είναι μία πολύ εξατομικευμένη πάθηση και ότι αυτό που είναι καλό για τον έναν ασθενή δεν είναι απαραίτητα καλό και για έναν άλλον, υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που καθορίσθηκαν πρόσφατα για να βοηθήσουν τις νοσοκόμες και τους γιατρούς στην αντιμετώπιση όλων των ασθματικών ασθενών τους.

Oι οδηγίες αυτές αναπτύχθηκαν από μία ομάδα ειδικών, οι οποίοι εκπροσωπούν τις διάφορες ομάδες που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του άσθματος. Oι κατευθυντήριες γραμμές είναι απλές στην εφαρμογή τους, αλλά δεν έχουν υιοθετηθεί ακόμα από όσους γιατρούς θα θέλαμε. Βασίζονται σε μία σειρά «ανοδικών» βημάτων στην αγωγή για τον έλεγχο του άσθματος και σε μία σειρά «καθοδικών» βημάτων όταν το άσθμα φαίνεται να τελεί υπό πλήρη έλεγχο και όταν είναι δυνατόν να χορηγηθούν μικρότερες δόσεις φαρμάκων. Προτού περιγράψω τα βήματα, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω τη σημασία των προφυλακτικών μέτρων, παρόμοιων με εκείνα που αναφέραμε στο κεφάλαιο Πρόληψη και αυτοβοήθεια, τα οποία περιλαμβάνουν τον έλεγχο των αλλεργιογόνων. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγει κάποιος ορισμένα φάρμακα που προκαλούν άσθμα ή το επιδεινώνουν (όπως, για παράδειγμα, η ασπιρίνη και οι β-αναστολείς). Ακόμα και αν λαμβάνετε τα φάρμακα αυτά για αρκετό διάστημα χωρίς προβλήματα, αν αρχίσετε να εκδηλώνετε συριγμό και δύσπνοια σταματήστε τα αμέσως. Καλό θα ήταν επίσης να σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα παρόμοια με την ασπιρίνη και να αναζητήσετε εναλλακτικές λύσεις. 


Διαβάστε περισσότερα: https://ellinikh-odysseia.blogspot.com/2011/02/blog-post_9409.html#ixzz1Gan6LItc
Under Creative Commons License:
Attribution

 

 

—————

Πίσω