ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ INTERNET : ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ

2011-04-01 07:21

Πολλά ακούμε πλέον στις ημέρες μας για ιούς, χάκερς, σκουλήκια και άλλους κινδύνους που μας περιμένουν στο διαδίκτυο.. Απόλυτη ασφάλεια δεν υπάρχει, κοινώς ο άγραφος κανόνας λέει «ό,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει» και για να αισθάνεται κάποιος στην εποχή μας απόλυτη ασφάλεια μόνο ένας τρόπος υπάρχει..Να μην συνδέει τον υπολογιστή του στοinternet. Είναι δυνατόν; Μάλλον όχι..Υπάρχουν όμως τρόποι που μπορεί ένας χρήστης να αυτοπροστατευθεί από μερικούς από τους κινδύνους που τον περιτριγυρίζουν στη μεγάλη κοινότητα του διαδικτύου. Τα πράγματα είναι απλά και θα το καταλάβετε στις αμέσως επόμενες γραμμές του κειμένου.

Ο πιο απλός αλλά και συχνά διαδεδομένος τρόπος απόκτησης πρόσβασης από κάποιον τρίτο στον υπολογιστή σας –όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο- είναι με κάποιο τρόπο να του δώσετε εσείς οι ίδιοι τον κωδικό που απαιτείται. Ομοίως και με τις πιστωτικές κάρτες, κάρτες ανάληψης κ.ο.κ.

Το πρόσφατο κόλπο που έχουν αναπτύξει οι απατεώνες αυτού του είδους είναι ότι στέλνουν e-mailαναφέροντας ότι ο λογαριασμός του δήθεν πελάτη στην Εθνική Τράπεζα έχει παγώσει ή ότι η Εθνική Τράπεζα πρέπει να τους αποστείλει τη νέα τους κάρτα και άλλες τέτοιες εικασίες. Ο λόγος που έχουν διαλέξει την Εθνική Τράπεζα για την Ελλάδα είναι προφανής. Έχει τους περισσότερους πελάτες, άρα αυξάνεται η πιθανότητα να βρεθεί κάποιο θύμα να εξυπηρετήσει τους «σύγχρονους» απατεώνες.

Όταν όμως ο «πελάτης» ανοίξει τον σύνδεσμο που περιέχεται σε αυτό το e-mail προκειμένου να ακολουθήσει τις οδηγίες που του έστειλε η «Εθνική Τράπεζα» αν είναι παρατηρητικός θα δει ότι παρά το γεγονός πως πράγματι η σελίδα μοιάζει να ανήκει στην τράπεζα η διεύθυνση στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης άλλα γράφει. Προφανώς έχει ήδη συνδεθεί σε ένα site μαϊμού στο εξωτερικό όπου έχει σχεδιαστεί να θυμίζει το αντίστοιχο της Εθνικής. Αυτό είναι και το λεγόμενο phishing στη γλώσσα του διαδικτύου.. Παρόμοιο τρικ είναι να ζητάνε από τον χρήστη να στείλει απάντηση στο e-mail με συμπληρωμένα τα στοιχεία του. Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι απλά, αρκεί ο χρήστης-πελάτης να κάνει το λάθος και να συμπληρώσει τα στοιχεία της κάρτας του δίνοντας ουσιαστικά μόνος του το κλειδί για τα χρήματά του στους επίδοξους απατεώνες!

Χαρακτηριστικό επίσης της εισαγόμενης απάτης είναι το γεγονός ότι τα ελληνικά που περιέχονται σε αυτού του είδους τα e-mail είναι χωρίς γραμματική, αποτέλεσμα της μετάφρασής τους από onlinetranslators.

Προσοχή λοιπόν και να θυμάστε: ποτέ μια τράπεζα δεν πρόκειται να επικοινωνήσει μαζί σας και να σας ζητήσει να εισάγετε τον αριθμό της κάρτας σας ή του λογαριασμού σας ή οτιδήποτε άλλο, αφού τα έχει ήδη!

 

 

—————

Πίσω