Δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί για διακοπές και ξεκούραση

2011-02-02 22:09

 

Δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί για διακοπές και ξεκούραση

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση.

Η σεζόν ξεκίνησε και χαρακτηριστικό είναι πως η πληρότητα στα δωμάτια, για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αγγίζει ήδη το 100%, ενώ οι κρατήσεις έχουν γίνει από τις αρχές Οκτωβρίου.

Τα περισσότερα καταλύματα σε Άγιο Αθανάσιο στο Καϊμακτσαλάν Πέλλας, σε Νυμφαίο και Πρέσπες στη Φλώρινα, στο Σέλι και τα Τρία - Πέντε Πηγάδια Ημαθίας, το Ελατοχώρι Πιερίας, καθώς επίσης σε ορεινά χωριά των Γρεβενών, της Κοζάνης και της Καστοριάς έχουν ήδη βρει «κατόχους» εδώ και ενάμισι μήνα, αφού όνειρο για πολλούς είναι να περάσουν «λευκά Χριστούγεννα».

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχειακών μονάδων και ξενώνων η ζήτηση για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και όσοι δεν έχουν προλάβει να κάνουν κράτηση, ίσως φανούν τυχεροί στις ακυρώσεις δωματίων. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά, γεγονός που ανεβάζει και τις τιμές.

«Η ζήτηση για δωμάτια είναι αυξημένη, ενώ τα καταλύματα δεν έχουν μεγάλη δυναμικότητα. Εμείς είμαστε έτοιμοι, ενώ ήρθαν και τα πρώτα χιόνια. Οι περισσότεροι θέλουν να περάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά κάνοντας σκι σε χιονοδρομικά κέντρα και απολαμβάνοντας το λευκό τοπίο. Μακάρι να μπορούσαμε να τους βολέψουμε όλους», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου «Καϊμακτσαλάν», κ. Ηλίας Γλαράκης.

Η πληρότητα στα ξενοδοχεία και τα δωμάτια σε Άγιο Αθανάσιο και Λουτράκι Πέλλας αγγίζει έως και το 100% για τις γιορτινές ημέρες, ενώ οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία και δωμάτια ξεκίνησαν από τις αρχές Οκτωβρίου. «Τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε σημαντική τουριστική αύξηση στο νομό. Πριν από 15 έτη είχαμε μόλις 500 κλίνες και τώρα έχουμε φτάσει τις 5.000. Η περίοδος αιχμής είναι πριν τα Χριστούγεννα έως και τον Φλεβάρη», ανέφερε ο υπεύθυνος Τουρισμού της Ν.Α. Πέλλας, κ. Αθανάσιος Δήμτσης.Ανάλογο είναι το σκηνικό και στο νομό Φλώρινας. Στο Νυμφαίο, τις Πρέσπες αλλά και την πόλη της Φλώρινας δωμάτιο για τις γιορτές δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. «Εξαιτίας του εθίμου που έχουμε τα Χριστούγεννα στην περιοχή με τις φωτιές του χιονιού και του χιονοδρομικού κέντρου Βίγλας - Πισοδερίου, η πληρότητα φτάνει το 100%. Μετά την 28η Οκτωβρίου είναι δύσκολο να βρει κάποιος δωμάτιο, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που κλείνουν από τη μία σεζόν για την επόμενη», είπε η διευθύντρια Τουρισμού της Νομαρχίας Φλώρινας, κ. Ηλέκτρα Πιτόσκα.

Ίδια εικόνα επικρατεί στο Σέλι και τα Τρία - Πέντε Πηγάδια της Νάουσας, στο Ελατοχώρι Πιερίας, ενώ από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς είναι τα ορεινά χωριά της Δυτικής Μακεδονίας. Και σε αυτές τις περιοχές τα ξενοδοχεία και οι παραδοσιακοί ξενώνες θα είναι γεμάτοι, καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, από τους λάτρεις των χειμερινών σπορ. 

—————

Πίσω