ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ....ΚΙΝΗΤΟ

2011-03-31 07:16

Σύντομα ίσως το κινητό τηλέφωνο θα μπορεί να δίνει μέσα σε δευτερόλεπτα διάγνωση νοσημάτων του αναπνευστικού, αν ο κάτοχός του απλά... βήξει πάνω του. Λογισμικό που αναπτύσσεται από Αμερικανούς και Αυστραλούς επιστήμονες θα μπορεί να διαγνώσει αν ο βήχας υποδηλώνει κρυολόγημα, γρίπη, πνευμονία ή άλλα νοσήματα.

Το κατά πόσο ο βήχας είναι ξηρός ή υγρός, «παραγωγικός» ή «μη παραγωγικός» (δηλαδή αν συνοδεύεται από παρουσία βλέννας στους πνεύμονες) μπορεί να πληροφορήσει τον γιατρό για το αίτιο του βήχα, για παράδειγμα αν οφείλεται σε βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη.

Οι γιατροί μπορούν να διακρίνουν τα διάφορα είδη βήχα από τον ήχο τους. Τώρα, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες, το λογισμικό θα μπορεί να κάνει το ίδιο, γλιτώνοντας τους ασθενείς από μια επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία ή ενημερώνοντάς τους πότε κινδυνεύουν από κάποια σοβαρή νόσο.

Η Suzanne Smith της STAR Analytical Services, της εταιρείας που στηρίζει τη σχετική έρευνα, δήλωσε: «Γιατί δεν μετράμε τον βήχα; Είναι το πιο συχνό σύμπτωμα που παρουσιάζουν οι ασθενείς και στηριζόμαστε στους γιατρούς και τις νοσοκόμες με την καλή παραδοσιακή τεχνολογία του 19ου αιώνα».

Όπως έχουν δείξει οι έρευνες, ο βήχας υγιών εθελοντών τείνει να είναι ελαφρώς πιο δυνατός από τον βήχα άρρωστων εθελοντών. Επίσης, μετά τον αρχικό εκρηκτικό ήχο, ακολουθούν λεπτοί ήχοι σαν δονούμενες φωνητικές χορδές και βλέννα που αποκαλύπτουν πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο αναπνευστικό σύστημα του ασθενούς.

Το λογισμικό θα συγκρίνει τον βήχα του χρήστη με μια προκαταγεγραμμένη βάση δεδομένων από βήχα, που θα περιέχει ήχους από όλα τα αναπνευστικά νοσήματα, από άτομα και των δύο φύλων, από διάφορες ηλικίες, βάρη σώματος και άλλες μεταβλητές.

Αυτή τη στιγμή η ομάδα της STAR διαθέτει μια βάση δεδομένων από μερικές δεκάδες ασθενείς, αλλά εκτιμά ότι θα χρειαστεί συνολικά περίπου 1.000 προκειμένου το λογισμικό να είναι αξιόπιστο.

Το λογισμικό σήμερα λειτουργεί σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ξαναγραφτεί ως εφαρμογή έξυπνου τηλεφώνου.

Οι γιατροί είναι αισιόδοξοι για τις εφαρμογές του νέου λογισμικού. Η Dr. Jaclyn Smith από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, η οποία ειδικεύεται στη μέτρηση του βήχα, δήλωσε: «Αν μπορούν να βρουν ορισμένες παραμέτρους ώστε να χρησιμοποιούν τον βήχα για να κάνουν διάγνωση της νόσου αυτό θα ήταν υπέροχο».

Η STAR έχει λάβει δωρεά ύψους 100.000 δολαρίων από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates προκειμένου να προχωρήσει στην έρευνα αυτή, η οποία αναμένεται ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η πνευμονία είναι το κύριο αίτιο θανάτου στα παιδιά.

Πηγή:
Telegraph

 

 

—————

Πίσω