ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ

2011-05-24 07:45

 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι παιχνιδιών, μερικά από τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη ψυχαγωγία και άλλα στοχεύουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του παιδιού. Αυτά τα εκπαιδευτικά παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τη συγκέντρωσή και τη δημιουργικότητα τους και να αποκτήσουν την ικανότητα επίλυσης περίπλοκων προβλημάτων. Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια κυκλοφορούν σε διάφορους τύπους και είναι σημαντικό για τους γονείς να αναζητήσουν τους κατάλληλους τύπους εκπαιδευτικών παιχνιδιών για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του παιδιού τους.

Τα παιδιά εμφανίζουν μια έντονη αίσθηση της μάθησης πράγμα γρήγορα και ως υπεύθυνος γονέας, θα πρέπει να του προσφέρετε τη δυνατότητα να μάθει μέσα από το παιχνίδι. Υπάρχουν παιχνίδια που παρέχουν γνώσεις, παιχνίδια που βοηθούν στην ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων, παιχνίδια που προάγουν τη δημιουργικότητα μέσα από την φαντασία, και εκπαιδευτικά παιχνίδια που εξασκούν το μυαλό, όπως στις περιπτώσεις όπου το παιδί χρησιμοποιεί το μυαλό του για να συγκεντρώσει και να χτίσει κάτι από διάφορα κομμάτια. Ας δούμε ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι εκπαιδευτικών παιχνιδιών.

Παζλ

Αυτά είναι μεγάλα εκπαιδευτικά παιχνίδια που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες συγκέντρωσης τους και παράλληλα εξάπτουν τη φαντασία τους. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι παζλ, όπως ξύλινα παζλ που περιέχουν αλφάβητο, αριθμούς, σχήματα και εικόνες ζώων. Αυτοί οι γρίφοι βοηθούν το παιδί να αναπτύξει δεξιότητες συντονισμού ματιού-χεριού, δεξιότητες αναγνώρισης καθώς και την απαραίτητη πειθαρχία και υπομονή για να βρει αντίστοιχη κομμάτια που ταιριάζουν μεταξύ τους. Υπάρχουν παζλ με ηχητικά εφέ. Κάθε φορά που ένα παιδί κάνει μια καλή προσπάθεια, ακούγονται ήχοι επιβράβευσης.

Παζλ που απεικονίζουν χάρτες από διάφορες χώρες και εκπαιδεύουν τα παιδιά στα ήθη και τα έθιμα κάθε χώρας. Υπάρχει επίσης ένας άλλος τύπος του παζλ που προορίζονται για τα μεγαλύτερα παιδιά ή ακόμη και ενήλικες τα οποία απεικονίζουν την εικόνα ενός τοπίου ή ένα φυσικό σκηνικό. Αυτά περιλαμβάνουν διάφορα κομμάτια του παζλ που πρέπει να ενωθούν για να ολοκληρωθεί η εικόνα. Αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

Blocks

Τα blocks είναι διαθέσιμα σε διάφορα σχέδια τα σχήματα και μεγέθη. Τα κομμάτια αυτά βγαίνου σε διάφορα χρώματα, γράμματα και αριθμούς και με αυτό τον τρόπο βοηθούν στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών, καθώς τα παιδιά χρησιμοποιούν αυτά τα κομμάτια για να χτίσουν και να δημιουργήσουν διάφορα πράγματα. Τα Lego μπλοκ είναι εξαιρετικά εκπαιδευτικά παιχνίδια, καθώς τα παιδιά καλούνται να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους για να δημιουργήσουν διάφορα πράγματα, όπως σπίτια κτίρια, διαστημόπλοια, υποβρύχια, ακόμα και δεινόσαυρους. Τα παιχνίδια Lego βγαίνουν και σε μικρές συσκευασίες όπως δέντρα, γλάστρες, ζωάκια κ.α..

Παιχνίδια Μνήμης

Τα παιχνίδια μνήμης περιέχουν κάρτες με αριθμούς εικόνες ή γράμματα. Υπάρχουν δύο σειρές καρτών με το ίδιο αντικείμενο και το παιχνίδι απαιτεί από τα παιδιά να τα ταιριάξουν. Απλώνουμε τις κάρτες από την ανάποδη πλευρά στο τραπέζι αφού πρώτα τις ανακατέψουμε καλά. Κάθε παίκτης παίρνει μια κάρτα όταν έρθει η σειρά του και προσπαθεί να βρει που βρίσκεται το ταίρι της. Σε περίπτωση που το εντοπίσει οι δύο ίδιες κάρτες αφαιρούνται από το παιχνίδι. Το συγκεκριμένο παιχνίδι εξασκεί και βελτιώνει τις δεξιότητες παρατήρησης και μνήμης των παιδιών..

Ηλεκτρονικά Παιχνίδια

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια διδάσκουν στα παιδιά την αλφάβητο, αριθμούς, ονόματα ζώων και φυτών, ποιήματα. τραγούδια κ.α.. Τα παιδιά μαθαίνουν τους διάφορους ήχους με το πάτημα διαφορετικών πλήκτρων στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή. ..

Video Games / Παιχνίδια Υπολογιστών

Με τα βίντεο games, τα οποία είναι πολύ διαδεδομένα στις μέρες μας, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να λειτουργούν τον υπολογιστή και να χρησιμοποιούν το πληκτρολόγιο αποτελεσματικά παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή. Υπάρχουν παιχνίδια για τα παιδιά όλων των ηλικιών και μπορούν να είναι εκπαιδευτικά, καθώς και ιδιαίτερα διασκεδαστικά. Τα παιδιά είναι πιθανό να εθιστούν σε αυτά τα παιχνίδια ηλεκτρονικών υπολογιστών και να θέλουν να παίζουν με τις ώρες. Οι γονείς πρέπει να θέτουν όριο στο χρόνο που τα παιδιά απασχολούνται μπροστά στον υπολογιστή και να προάγουν κι άλλου τύπους παιχνιδιών που να εμπεριέχουν την επικοινωνία με άλλα παιδιά.

—————

Πίσω