ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ : TI EINAI KAI ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

2011-04-14 15:04

 

Πως προκαλείται η ενδομητρίωση

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι προκαλεί αυτή την ασθένεια, αλλά οι ειδικοί έχουν διάφορες θεωρίες:

* Δεδομένου ότι η ενδομητρίωση τρέχει σε οικογένειες, αυτό μπορεί να γίνεται στα γονίδια, ή μερικές οικογένειες να έχουν χαρακτηριστικά που τα καθιστούν πιο πιθανό να το πάρει.
* Ενδομητρικού ιστού μπορεί να μετακινηθεί από τη μήτρα σε άλλα μέρη του σώματος μέσω του αίματος ή λεμφικού συστήματος.
* Αν μια γυναίκα έχει ένα ελαττωματικό ανοσοποιητικό σύστημα θα αποτύχει να βρει και να καταστρέψει ενδομητρικού ιστού αυξάνεται έξω από τη μήτρα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος και ορισμένων μορφών καρκίνου είναι πιο κοινή σε γυναίκες με ενδομητρίωση.
* Τα οιστρογόνα φαίνεται να προωθήσει την ανάπτυξη της ενδομητρίωσης. Έτσι, κάποια έρευνα εξετάζει κατά πόσον είναι μια ασθένεια του ενδοκρινικού συστήματος, σύστημα του σώματος των αδένων, ορμόνες, και άλλες εκκρίσεις.
* Ενδομητρικού ιστού έχει βρεθεί στο κοιλιακό ουλές και ίσως έχουν μεταφερθεί εκεί κατά λάθος κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης.
* Μικρές ποσότητες του ιστού από τη στιγμή που μια γυναίκα ήταν ένα έμβρυο μπορεί να γίνει αργότερα η ενδομητρίωση.
* Νέα έρευνα δείχνει μια σχέση μεταξύ της έκθεσης των διοξινών και να πάρει την ενδομητρίωση. Διοξίνη είναι τοξική χημική ουσία από την κατασκευή των φυτοφαρμάκων και την καύση των αποβλήτων. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσον ανθρωπογενείς χημικές ουσίες που προκαλούν την ενδομητρίωση.
* Ενδομητρικού ιστού μπορούν να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας στην κοιλιά μέσω των σαλπίγγων κατά τη διάρκεια της μηνιαίας περιόδου μιας γυναίκας. Αυτό το μεταμοσχευμένο ιστό θα μπορούσε να αυξηθεί έξω από τη μήτρα. Ωστόσο,, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτή η θεωρία δεν εξηγεί πλήρως γιατί η ενδομητρίωση αναπτύσσεται.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ενδομητρίωση, αλλά υπάρχουν πολλές θεραπείες για τον πόνο και την υπογονιμότητα που προκαλεί. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το τι είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Η θεραπεία που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από τα συμπτώματά σας, ηλικία, και σχέδια για να πάρει έγκυος.

Πόνος φαρμακευτική αγωγή. Για κάποιες γυναίκες με ήπια συμπτώματα, γιατροί μπορεί να προτείνουν την ανάληψη-the-counter φάρμακα για τον πόνο. Αυτές περιλαμβάνουν την ιβουπροφαίνη (Advil και Motrin) ή ναπροξένη (Aleve). Όταν αυτά τα φάρμακα δεν βοηθούν, ιατρός μπορεί να χορηγήσει μεγαλύτερη αναλγητικά.

Ορμονική Θεραπεία. Όταν το φάρμακο πόνου δεν είναι αρκετό, γιατροί συστήνουν συχνά φάρμακα ορμόνη για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης. Μόνο οι γυναίκες που δεν επιθυμούν να μείνουν έγκυες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα φάρμακα. Ορμονική θεραπεία είναι καλύτερη για τις γυναίκες με μικρά εξογκώματα που δεν έχουν κακή πόνο. Ορμόνες έρχονται σε πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένου του χάπια, πυροβολισμούς, και ρινικά σπρέι. Κοινή ορμονών που χρησιμοποιούνται για την ενδομητρίωση περιλαμβάνει:

* Τα αντισυλληπτικά χάπια για τη μείωση του ποσού της εμμήνου ροής και την πρόληψη της υπερανάπτυξης του ιστού που γραμμές της μήτρας. Τα περισσότερα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν δύο ορμόνες, οιστρογόνα και προγεστερόνη. Μόλις μια γυναίκα σταματά τη λήψη τους, μπορεί να πάρει και πάλι έγκυος. Η διακοπή αυτών των χαπιών θα προκαλέσει τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης να επιστρέψει.
*
GnRH αγωνιστών και ανταγωνιστών μειώσει σημαντικά την ποσότητα των οιστρογόνων στο σώμα μιας γυναίκας, που σταματά την έμμηνο κύκλο. Τα φάρμακα αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο του, διότι μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες παρόμοιες με αυτές κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, οστική απώλεια, και κολπική ξηρότητα. Λαμβάνοντας μια χαμηλή δόση προγεστερόνης ή οιστρογόνων σε συνδυασμό με αυτά τα φάρμακα μπορεί να προστατεύσει από αυτές τις παρενέργειες. Όταν μια γυναίκα σταματήσει να παίρνει αυτό το φάρμακο, μηνιαία βάση, και την ικανότητα να μείνω έγκυος επιστροφή. Επίσης, μπορεί και να παραμείνει ελεύθερος από τα προβλήματα της ενδομητρίωσης για μήνες ή χρόνια αργότερα.
* Προγεσταγόνα. Το προγεστερόνη ορμόνη μπορεί να συρρικνώνεται σημεία της ενδομητρίωσης με εργασία ενάντια στο επιπτώσεις των οιστρογόνων στην ιστών. Θα σταματήσει έμμηνο ρύση μιας γυναίκας, αλλά μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστη κολπική αιμορραγία. Μεδροξυπρογεστερόνης (
Depo-Provera) είναι μια κοινή προγεστερόνη λαμβάνεται ως έναν πυροβολισμό. Οι παρενέργειες της προγεστερόνης μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση του βάρους, καταθλιπτική διάθεση, και μειωμένη ανάπτυξη των οστών.
* Δαναζόλη είναι ένας ασθενής ανδρική ορμόνη που μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στο σώμα μιας γυναίκας. Αυτό θα σταματήσει η περίοδος μιας γυναίκας ή την καθιστά λιγότερο συχνά έρχονται. Δεν είναι συχνά η πρώτη επιλογή για τη θεραπεία λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών του, όπως το λιπαρό δέρμα, αύξηση του σωματικού βάρους, κούραση, μικρότερα στήθη, και του προσώπου αύξηση τρίχας. Δεν εμποδίζει την εγκυμοσύνη και μπορεί να βλάψει ένα μωρό αναπτύσσεται στη μήτρα. Επίσης, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλες ορμόνες, όπως είναι τα αντισυλληπτικά χάπια.

Χειρουργική. Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή για τις γυναίκες με σοβαρή ενδομητρίωση - πολλοί όγκοι, σε μεγάλο βαθμό από τον πόνο, ή προβλήματα γονιμότητας. Υπάρχουν δύο ήσσονος σημασίας και πιο σύνθετες χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να βοηθήσουν. Ο γιατρός σας μπορεί να υποδεικνύουν ένα από τα παρακάτω:

* Η λαπαροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ενδομητρίωσης. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, γιατροί αφαίρεση νεοπλασίες και ουλώδη ιστό ή να τα κάψει μακριά. Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η ενδομητρίωση χωρίς να βλάπτουν τον υγιή ιστό γύρω από αυτό. Οι γυναίκες ανακτήσει από την λαπαροσκόπηση πολύ πιο γρήγορα από ό, τι από τα μεγάλα εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα.
* Λαπαροτομία ή μεγάλη χειρουργική επέμβαση κοιλίας που αφορά μια πολύ μεγαλύτερη μείωση στην κοιλιακή χώρα από ό, τι με την λαπαροσκόπηση. Αυτό επιτρέπει στο γιατρό να φτάσει και να αφαιρέσετε αυξήσεις της ενδομητρίωσης στην πύελο ή την κοιλιά.
* Η υστερεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση στην οποία ο γιατρός αφαιρεί τη μήτρα. Η αφαίρεση των ωοθηκών, καθώς μπορούν να εξασφαλίσουν ότι η ενδομητρίωση δεν θα επιστρέψει. Αυτό γίνεται όταν η ενδομητρίωση έχει βλάψει σοβαρά αυτά τα όργανα. Μια γυναίκα δεν μπορεί να πάρει έγκυος μετά από αυτήν την χειρουργική επέμβαση, γι 'αυτό πρέπει να εξετάζεται μόνο ως έσχατη λύση.

 

—————

Πίσω