ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ- Τι ακριβώς είναι η εμβρυομεταφορά

2011-03-13 22:03

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ – Τι ακριβώς είναι η εμβρυομεταφορά

Η εμβρυομεταφορά είναι η τοποθέτηση δηλαδή των γονιμοποιημένων εμβρύων πίσω στη μήτρα της γυναίκας και πραγματοποιείται δύο ή τρεις μέρες μετά την ωοληψία.

Η εμβρυομεταφορά είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία που διαρκεί λίγα λεπτά και γίνεται με τη βοήθεια ενός πλαστικού καθετήρα. Για την εμβρυομεταφορά δεν απαιτείται αναισθησία.

Συνήθως μεταφέρονται από δύο έως τέσσερα έμβρυα, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο των 2-4 κυττάρων ή στο στάδιο των 4-8 κυττάρων, αν η μεταφορά γίνει την τρίτη ημέρα μετά την ωοληψία. Ο τελικός αριθμός των εμβρύων που μεταφέρονται εξαρτάται από την ποιότητα τους (σύμφωνα με μορφολογικά κριτήρια), την ηλικία της γυναίκας, τον αριθμό προσπαθειών που έχει κάνει και την άποψη του ζευγαριού για την πιθανότητα πολύδυμης κύησης.

Οι εμβρυολόγοι αναρροφούν τα έμβρυα στον καθετήρα με τη βοήθεια μιας μικρής σύριγγας, μέσα σε μία σταγόνα καλλιεργητικού υλικού. Ο γιατρός εισάγει τον καθετήρα στη μήτρα (δια μέσου του τραχήλου) και εναποθέτει τα έμβρυα στον πυθμένα αυτής. Η όλη διαδικασία γίνεται υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Στη συνέχεια ο καθετήρας επιστρέφει στο εργαστήριο όπου και ελέγχεται αν όλα τα έμβρυα έχουν μεταφερθεί. Στην περίπτωση που κάποιο έμβρυο ‘επιστρέψει’ πίσω, όλη η διαδικασία επαναλαμβάνεται. Μετά την εμβρυομεταφορά, η γυναίκα παραμένει στο κρεβάτι για μισή ώρα περίπου με τη σύσταση να αποφεύγει την έντονη φυσική κόπωση για 2-3 μέρες μετά την επιστροφή της στο σπίτι.

 

—————

Πίσω