ΕΦΗΒΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ : ΙΔΕΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ

2011-04-13 17:48

 

Η εφηβεία του παιδιού είναι μια μεταβατική περίοδος για τη ζωή του, κατά τη διάρκεια της οποίας εγκαταλείπει την παιδική του ηλικία και περνάει στην ενηλικίωση.

Η εφηβεία του παιδιού είναι μια μεταβατική  περίοδος για τη ζωή του, κατά τη διάρκεια της οποίας εγκαταλείπει την παιδική του ηλικία και περνάει στην ενηλικίωση. Αυτή τη χρονική περίοδο είναι που ο νέος προσπαθεί σιγά σιγά να ανεξαρτητοποιηθεί από το οικογενειακό του περιβάλλον γι αυτό και όλες του οι πράξεις κινούνται γύρω από αυτό. Ένας τρόπος που δείχνει το παιδί ότι βρίσκεται στη συγκεκριμένη φάση είναι το δωμάτιό του που από παιδικό αρχίζει και παίρνει άλλη μορφή. Μιλάμε πλέον για το εφηβικό δωμάτιο.

Το κάθε παιδί θέλει να εκδηλώσει στον προσωπικό του χώρο ότι ήρθε η στιγμή που μπορεί και παίρνει μόνο του αποφάσεις. Το εφηβικό δωμάτιο αρχίζει λοιπόν να διαμορφώνεται από τις δικές του επιλογές και όχι από εκείνες των γονιών του.

Το στυλ και γενικότερα η εικόνα του εφηβικού δωματίου διαμορφώνεται ανάλογα με το χαρακτήρα του κάθε παιδιού και με το πώς εκείνο αισθάνεται όμορφα και άνετα μέσα στο δωμάτιό του.

Ωστόσο ένα εφηβικό δωμάτιο όσο και αν διαφέρει από παιδί σε παιδί υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του εφηβικού δωματίου είναι οι αφίσες. Συνήθως η πρώτη αλλαγή που κάνει ένας έφηβος στο δωμάτιό του είναι να κολλάει αφίσες στους τοίχους. Κυρίως επιλέγει αφίσες που εικονίζουν αγαπημένους του ηθοποιούς, τραγουδιστές, ή άλλα πρόσωπα και εικόνες που επιθυμεί. Εξάλλου πέρα από τις αφίσες ο έφηβος έχει συνήθως μανία να κολάει στους τοίχους σελίδες από περιοδικά ή και φωτογραφίες από προσωπικές του στιγμές.

Το εφηβικό δωμάτιο αλλάζει εικόνα όταν ο έφηβος αντικαθιστά και τα υπόλοιπα αντικείμενα που στολίζουν το χώρο. Αντικείμενα που βρίσκονται πάνω στο κομοδίνο ή το γραφείο του και υπάρχουν εκεί από την παιδική του ηλικία αρχίζουν και φεύγουν από το δωμάτιο και τη θέση τους παίρνουν άλλα πιο μοντέρνα και πιο εφηβικά. 
Εξάλλου σε πολλές περιπτώσεις ο έφηβος δεν αρκείται μόνο σε μικροαλλαγές και θέλει να διαμορφώσει εξ αρχής το εφηβικό δωμάτιο. Αυτό σημαίνει ότι επιθυμεί να αλλάξει και τα έπιπλα, τα οποία πέρα από μια άλλη αισθητική θα του προσφέρουν και καλύτερη λειτουργικότητα σχετικά με τις δραστηριότητές του. Για παράδειγμα πολύ πιθανόν να χρειαστεί μεγαλύτερο γραφείο ώστε να τοποθετήσει ηλεκτρονικό υπολογιστή.  Το ίδιο ισχύει και με τη ντουλάπα του. Σίγουρα θα χρειαστεί μεγαλύτερη για να χωρέσει τα ρούχα του που επίσης αλλάζουν τόσο σε στυλ όσο και σε ποσότητα, αλλά και σε νούμερα. 

Καλό είναι να αφήνουμε το παιδί να εκφραστεί ελεύθερα στο χώρο του και να δημιουργήσει το εφηβικό δωμάτιο όπως εκείνο θέλει γιατί έτσι το βοηθάμε να πάρει μόνο του κάποιες πρωτοβουλίες, να γίνει υπεύθυνο και να αισθανθεί ότι κρατά τη ζωή στα χέρια του.

 

—————

Πίσω