ΕΧΩ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ, ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΑΙΔΙΑ;

2011-04-02 16:30

Οι ωοθήκες έχουν περίπου 400000 ωοθυλάκια (μικρές κύστες), από τα οποία ένα κάθε μήνα ωριμάζει κατά την γενετήσιο ζωή της γυναίκας(12 έως 54 ετών περίπου), για να γίνει η ωορρηξία και να συλλάβει παιδί.

 Οι πολλές κύστες στις ωοθήκες, ιδίως σε νεαρές κοπέλες, δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι, η γυναίκα πάσχει από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Από έρευνα που έγινε, σε τυχαίο πληθυσμό γυναικών, αναπαραγωγικής ηλικίας, διαπιστώθηκε ότι το 20% είχε πολλές κύστες στις ωοθήκες, ενώ το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, δεν είναι περισσότερο από 4 - 6% των γυναικών.

Σε νεαρές κοπέλες, οι ωοθήκες, έχουν ωοθυλάκια λίγο μεγαλύτερα. Αυτό είναι φυσιολογικό.

 

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, χαρακτηρίζεται από υπερτρίχωση, αραιά εμφάνιση της περιόδου ή καθόλου περίοδος και πολλές κύστες στις ωοθήκες.

Πολλές φορές οι γυναίκες αυτές είναι παχύσαρκες (50-60%) και υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Στις εργαστηριακές εξετάσεις, θα εμφανίσουν ορμονική διαταραχή (κυρίως αυξημένα ανδρογόνα ).

Πρέπει να προσέξουν οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, να επισκεφθούν τον γιατρό τους, διότι εκτός της ορμονικής διαταραχής, της διαταραχής της περιόδου και της εμφάνισης διαβήτου, οι αυξημένες ορμόνες, μπορεί να προκαλέσει αύξηση (υπερπλασία) του ενδομητρίου και αυτό με την σειρά του (αν δεν διαγνωστεί) καρκίνο του ενδομητρίου. Μπορεί επίσης να είναι αιτία στειρώσεως (αν δεν έχουν περίοδο)

Πολλές φορές, παχύσαρκες γυναίκες με  σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, όταν έχασαν βάρος, τα συμπτώματα σιγά-σιγά, (υπερτρίχωσις, περίοδος, διαβήτης) επανήλθαν στο φυσιολογικό.  

 

Θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών


Επειδή δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία του συνδρόμου, χρειάζεται να ρυθμίζουμε και να διατηρούμε τις εκδηλώσεις του συνδρόμου σε ύφεση.
Η θεραπεία βασίζεται στα συμπτώματα που έχει κάθε ασθενής και στην προσδοκία της για γονιμοποίηση ή ρύθμιση των συμπτωμάτων που την ενοχλούν (τριχοφυΐα, εμφάνιση, ρύθμιση περιόδου).

 
Για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να ρυθμίσουν την περίοδο, να μειώσουν τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών και να βοηθήσουν να καθαρίσει η ακμή. Υπενθυμίζουμε ότι τα ορμονικά σκευάσματα δεν θεραπεύουν το σύνδρομο. Η περίοδος θα ξαναγίνει άστατη αν σταματήσουμε το χάπι.

 

Σε περίπτωση επιθυμίας για τεκνοποιία, υπάρχουν σκευάσματα (όπως κιτρική κλομιφαίνη, γοναδοτροπίνες) που βοηθούν να έχουμε ωορρηξία κάθε μήνα ώστε να επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτά τα σκευάσματα για επίτευξη εγκυμοσύνης, έχουν αυξημένες πιθανότητες για πολύδιμες κυήσεις.

Σε περίπτωση διαβήτη, η χρήση μετφορμίνης μειώνει τα επίπεδα του ζαχάρου στο διαβήτη τύπου 2 και αυξάνει τις πιθανότητες για ωορρηξία.

Αν η γυναίκα δεν επιθυμεί εγκυμοσύνη, αλλά θέλει να μειώσει την παραγωγή των ανδρογόνων που της προκαλούν τριχοφυΐα, υπέρταση, υπάρχουν ειδικά σκευάσματα γι’ αυτό το λόγο (σπιρονολακτόνη, οξεϊκή κυπροτερόνη).Η διατήρηση του ιδανικού βάρους είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν ή κάποιες φορές να εξαφανίσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Η παχυσαρκία είναι συνδεμένη με το σύνδρομο. Μια υγιεινή διατροφή και φυσική άσκηση βοηθάει στη διατήρηση του ιδανικού βάρους. Έτσι μειώνονται τα συμπτώματα του συνδρόμου και επανέρχεται η φυσιολογική περίοδος.
Οι περισσότερες γυναίκες χάνοντας το 10% του βάρους τους επανέρχονται σε φυσιολογικούς κύκλους.
 

 

 

 

—————

Πίσω