ΙΟΣ ΤΩΝ ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ (HPV) - EINAI ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ;

2011-04-14 15:12

Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, ή τον HPV, είναι το όνομα για μια ομάδα ιών που περιλαμβάνει περισσότερα από 100 τύποι. Περισσότερο από 40 τύποι του HPV μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Οι τύποι του ιού HPV που μολύνουν τη γεννητική περιοχή που ονομάζεται γεννητική HPV. Πάνω από το ήμισυ των σεξουαλικά ενεργών ατόμων θα έχουν τον ιό HPV σε κάποια φάση της ζωής τους. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν ότι ποτέ δεν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι HPV συνήθως δεν έχει συμπτώματα και να πηγαίνει μακριά από μόνη της.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του υψηλού κινδύνου και χαμηλού κινδύνου τύπους του ιού HPV?

Ορισμένοι τύποι του HPV μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου. Αυτοί οι τύποι του HPV ονομάζονται υψηλού κινδύνου. Έχοντας υψηλού κινδύνου HPV δεν είναι το ίδιο με τον καρκίνο του τραχήλου. Αλλά υψηλού κινδύνου HPV μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Τις περισσότερες φορές, υψηλού κινδύνου HPV δεν προκαλεί προβλήματα υγείας και πηγαίνει μακριά από μόνη της. Υψηλού κινδύνου HPV περιπτώσεις που δεν πηγαίνουν μακριά είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου. Αν έχετε υψηλού κινδύνου HPV, Ο γιατρός σας μπορεί να κοιτάξει για αλλαγές σχετικά με τον τράχηλό σας κατά τη διάρκεια του τεστ Παπανικολάου. Οι αλλαγές μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον καρκίνο του τραχήλου. Να είστε βέβαιος να έχει τακτικά τεστ Παπανικολάου, ώστε οι αλλαγές μπορούν να βρεθούν νωρίς.
Χαμηλού κινδύνου
HPV μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Κονδυλωμάτων μπορεί να σχηματίσει εβδομάδα, μήνες, ή και χρόνια μετά τη σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο. Στις γυναίκες τα κονδυλώματα μπορούν να αναπτυχθούν:

Μέσα και γύρω από έξω από τον κόλπο
Από το αιδοίο (“χείλια” ή το άνοιγμα προς τον κόλπο), τράχηλος της μήτρας, ή στη βουβωνική χώρα
Μέσα ή γύρω από τον πρωκτό

Στην αλλά, κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορούν να αναπτυχθούν:

Από το πέος
Στο όσχεο, μηρό, ή στη βουβωνική χώρα
Μέσα ή γύρω από τον πρωκτό

Σπανίως, κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων αυξάνεται στο στόμα ή στο λαιμό του ένα πρόσωπο που είχε το στοματικό σεξ με ένα μολυσμένο άτομο.

Το μέγεθος των γεννητικών κονδυλωμάτων ποικίλλει. Μερικοί είναι τόσο μικρό που δεν μπορείτε να τα δείτε. Μπορούν να είναι επίπεδη και σάρκα χρώματος ή εμφάνιση ανώμαλος σαν κουνουπίδι. Συχνά μορφή σε ομάδες ή ομάδες. Μπορούν φαγούρα, έγκαυμα, ή να προκαλέσει δυσφορία.
Χαμηλού κινδύνου
HPV δεν προκαλεί πάντα κονδυλώματα. Στην πραγματικότητα, περισσότερα άτομα με χαμηλού κινδύνου HPV δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί. Αυτό είναι επειδή δεν παίρνουν κονδυλώματα ή οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα.

 

—————

Πίσω