ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ : ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ

2011-05-09 14:06

Αρκετοί άνθρωποι παθαίνουν κρίσεις πανικού χωρίς να υπάρχει προφανής αιτία. Όταν συμβαίνει σε δημόσιο χώρο, το επίπεδο τρόπου και αγωνίας ανεβαίνει επικίνδυνα.  Αν λοιπόν πάθετε κρίση πανικού σε δημόσιο χώρο, μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.

 

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

 

Ø      Αναγνωρίστε τα σημάδια της κρίσης. Μπορεί απλά να κάθεστε ή να πηγαίνετε στη δουλειά σας όταν ξαφνικά αισθανθείτε τους παλμούς τις καρδιάς σας να ανεβαίνουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κρίση πανικού. Όταν κάποιος παθαίνει κρίση πανικού, αισθάνεστε την αναπνοή σας να κόβεται, σας λούζει κρύος ιδρώτας, αισθάνεστε τα χέρια σας να ιδρώνουν, τα αυτιά σας βουίζουν και το αίσθημα αγωνίας ανεβαίνει κατακόρυφα. Είναι καλό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού ώστε να μπορούμε να την αναγνωρίζουμε άμεσα.

 

Ø      Πάρτε βαθιές ανάσες. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να επιβραδύνετε την αναπνοή σας. Όταν αγχωνόμαστε, το σώμα μας έχει την τάση να παίρνει γρήγορες και κοφτές αναπνοές. Αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο το άγχος σας, καθώς είναι πιθανό να μην οξυγονώνεται καλά ο εγκέφαλος. Χαλαρώστε. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή από το διάφραγμα και εκπνεύστε αργά τον αέρα. Όταν το κάνετε αρκετές φορές, θα αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα.

 

Ø      Κλείστε τα μάτια σας. Αν αισθάνεστε να πνίγεστε από τους θορύβους και τις εικόνες, κλείστε για λίγο τα μάτια σας για να απομονωθείτε και να ανασυγκροτήσετε τις δυνάμεις σας . Όσο τα μάτια σας είναι κλειστέ, παίρνετε βαθιές αναπνοές.

 

Ø      Απομονωθείτε. Άλλο ένα πράγμα που πρέπει να κάνετε αν βιώσετε ξαφνικά κρίση πανικού είναι να βρείτε ένα ήσυχο και λιγότερο πολυσύχναστο μέρος. Σε περίπτωση που περπατάτε στο δρόμο και πάθετε κρίση πανικού, μπορείτε να κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο μικρό καφέ για να κάτσετε λίγα λεπτά και να ανακτήσετε τις δυνάμεις και την ψυχραιμία σας. Μπορείτε επίσης να κάτσετε για λίγο σε κάποιο παγκάκι ή βρείτε μια τουαλέτα.

 

Ø      Βρέξτε το πρόσωπο σας. Αν καταφέρετε να βρείτε μια τουαλέτα, ρίξτε στο πρόσωπο σας κρύο νερό. Καθώς βρέχετε το πρόσωπο σας, συνεχίστε να παίρνετε βαθιές αναπνοές προκειμένου να χαλαρώσετε.

 

Ø      Καλέστε ένα φίλο ή κάποιο πολύ δικό σας άνθρωπο.  Καλέστε κάποιον από το κινητό σας τηλέφωνο που μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Ιδανικά, θα πρέπει να είναι κάποιος εξοικειωμένος με την κατάσταση σας. Αν βρίσκεστε στη δουλειά, θα μπορούσε να σας βοηθήσει κάποιος συνάδελφος που εμπιστεύεστε. Στη περίπτωση πάλι που βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο, όπως εμπορικό κέντρο ή σταθμό τρένου θα μπορούσε να σας κάποιος από το προσωπικό ασφαλείας.

 

Σε περίπτωση που παθαίνετε συχνά κρίσεις πανικού, συμβουλευτείτε κάποιο γιατρό, σύμβουλο ή θεραπευτή. Είναι πιθανό να υπάρχει κάποια υποβόσκουσα κατάσταση την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσετε. Θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα αίτια του άγχους σας έτσι ώστε να προετοιμάσετε τον εαυτό σας και να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε το έντονο άγχος που βιώνετε. Μια τελευταία πρόταση για τη θεραπεία των κρίσεων πανικού είναι η αρωματοθεραπεία κι άλλες χαλαρωτικές ασκήσεις.  

—————

Πίσω