ΛΙΠΑΡΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ - ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ

2011-03-20 22:24

Δέρμα που γυαλίζει, διεσταλμένοι πόροι και ενοχλητικές ατέλειες; Μην ανησυχείτε! Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η λιπαρή επιδερμίδα είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα! Συγκεκριμένα, αρκετοί από μας είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουμε αυξημένη λιπαρότητα κάποια στιγμή στη ζωή μας. Αν λοιπόν τώρα τελευταία κάθε φορά που κοιτάζεστε στον καθρέπτη βλέπετε μια επίμονη γυαλάδα ή αν το μακιγιάζ σας αρνείται πλέον να μείνει στη θέση του, δείτε τι μπορεί να γίνει γι αυτό!
    Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε αυτόν τον τύπο επιδερμίδας οι σμηγματογόνοι αδένες υπερλειτουργούν, παράγοντας περισσότερο σμήγμα απ'ότι είναι απαραίτητο. Η λιπαρότητα αρχίζει να γίνεται αισθητή κυρίως κατά την εφηβεία, λόγω των μεγάλων ορμονικών μεταβολών που συμβαίνουν. Επίσης και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης οι ορμονικές ανακατατάξεις μπορεί να αυξήσουν τοπικά τη λιπαρότητα του δέρματος. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι έχουν δέρμα που είναι λιπαρό σε ορισμένες μόνο περιοχές (μέτωπο, μύτη, σαγόνι, στήθος, πλάτη) και ξηρό ή κανονικό σε άλλες. Αυτή είναι η μικτή επιδερμίδα (combination skin).
    Τα καλά νέα; Το λιπαρό δέρμα φαίνεται ότι γερνάει πιο αργά από τους άλλους τύπους, ενώ εμφανίζει συνήθως λιγότερες λεπτές γραμμές, ρυτίδες και κηλίδες.
    Προσοχή! Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη στον δερματολόγο είναι απαραίτητη και ιδιαίτερα εάν εκτός από γυαλάδα έχετε μαύρα στίγματα, σπυράκια κ.τ.λ. Η λιπαρότητα είναι προδιαθεσικός παράγοντας για την ακμή και η ακμή χρειάζεται οπωσδήποτε δερματολογική παρακολούθηση και φαρμακευτική θεραπεία!

   Τι να κάνετε;
1.    Πλένετε το πρόσωπό σας 2 φορές την ημέρα (πρωί-βράδυ) με ένα κατάλληλο σαπούνι και χλιαρό νερό.
2.    Χρησιμοποιήστε μία στυπτική λοσιόν η οποία θα αφαιρέσει την λιπαρότητα, τα περιττά κατάλοιπα και τα νεκρά κύτταρα και θα απελευθερώσει τους πόρους.
3.    Ενυδατώστε την επιδερμίδα σας χρησιμοποιώντας όμως προιόντα κατάλληλα για το λιπαρό δέρμα, τα οποία θα έχουν την ένδειξη «μη φαγεσωρογόνο» ή «oil free» ή «noncomedogenic».

    Τι να μην κάνετε;
"    Μην πλένετε το πρόσωπό σας περισσότερο από 3 φορές την ημέρα. Το υπερβολικό πλύσιμο απλά στεγνώνει το δέρμα ερεθίζοντας τους σμηγματογόνους αδένες για περισσότερη παραγωγή σμήγματος.
"    Μην χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό ή πολύ κρύο νερό.
"    Μην χρησιμοποιείτε σαπούνια που ξηραίνουν το δέρμα σας. Καλό σαπούνι είναι αυτό που ταιριάζει στο δέρμα σας, καθαρίζοντας το χωρίς να το ξηραίνει, ανεξαρτήτως τιμής.
"    Μην χρησιμοποιείτε προιόντα (σαπούνια, κρέμες, αντιηλιακά, make up) ακατάλληλα για το λιπαρό δέρμα.
"    Μην τρίβετε υπερβολικά το δέρμα σας κατά την απολέπιση.
"    Προσέξτε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο! Ο ήλιος και η ζέστη αυξάνουν τη λιπαρότητα και ερεθίζουν τα σπυράκια.

Μύθος ή αλήθεια;Οι ειδικοί λένε ότι η κατανάλωση σοκολάτας δε φαίνεται να σχετίζεται με τη λιπαρότητα ή τα σπυράκια, ενώ ούτε η σχέση των λιπαρών τροφών με το λιπαρό δέρμα έχει αποδειχτεί.

      Extra tips:
"    Κρατήστε ενυδατωμένο το δέρμα σας πίνοντας τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα.
"    Η σωστή διατροφή με χαμηλά λιπαρά και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, βοηθάει στη υγεία του δέρματος και φυσικά ολόκληρου του οργανισμο.

 

 

—————

Πίσω