ΜΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

2011-03-31 22:13

Ένας μέσος άνθρωπος είναι φυσιολογικότατο να χάνει μέχρι και 100 τρίχες την ημέρα, οι οποίες συνήθως αντικαθίστανται από άλλες που φυτρώνουν στην θέση τους. Όταν η ποσότητα που χάνεται είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που επαναφύεται, και μάλιστα για χρονικό διάστημα αρκετών μηνών, τότε κάνουν την εμφάνισή τους τα σημάδια της αραίωσης ή της λέπτυνσης της τρίχας και το κεφάλι μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ύπαρξη κάποιου «ενόχου» στον οργανισμό μας.

Οι… ένοχοι
Οι αιτίες που το τριχωτό της κεφαλής μας… δέχεται επίθεση μπορεί να κρύβονται στους παρακάτω παράγοντες:

- Εξαντλητικές δίαιτες:
Μην απορήσετε αν ο οργανισμός σας, σας εκδικείται, όταν του στερείτε πολύτιμα γι’ αυτόν θρεπτικά στοιχεία. Οι αυστηρές δίαιτες μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεφορτωθείτε περιττά κιλά –κι αυτά συνήθως προσωρινά-, αλλά ταυτόχρονα «ξεφορτώνεστε» και αρκετές τρίχες, καθώς τα στοιχεία που χρειάζονται για να μείνουν δυνατές εκλείπουν από την διατροφή σας.

- Άγχος:
Συνήθης ένοχος για πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις του οργανισμού μας, το στρες συμβάλλει και στην τριχόπτωση. Το άγχος προερχόμενο από ασθένειες, μετεγχειρητικές περιόδους και δυσάρεστες καταστάσεις υγείας περιλαμβάνεται επίσης στις σημαντικές αιτίες απώλειας τριχοφυΐας.

- Ασθένειες που σχετίζονται με τον θυρεοειδή:
Ο θυρεοειδισμός, καθώς και η έλλειψη στοιχείων όπως σίδηρος και φυλλικό οξύ από το αίμα μας μπορεί να ευθύνονται για τις αδύναμες λεπτές τρίχες. Επιπλέον, αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή για κάποιο λόγο και δεν εντοπίζετε άλλη αιτία που να δικαιολογεί την τριχόπτωση, πιθανώς να βρείτε εκεί το γιατί.

- Γυναικείες συνήθειες:
Η συχνή χρήση βαφών, η καθημερινή «απόλαυση» του στεγνώματος με το πιστολάκι και το σφιχτό δέσιμο των μαλλιών σταδιακά κάνει την τρίχα πιο αδύνατη και καταπονεί το τριχωτό της κεφαλής.

- Κληρονομικότητα:
Σε αυτή την περίπτωση, τα γονίδια έχουν αποφασίσει πριν από εσάς για το μέλλον των μαλλιών σας, και αν η μοίρα τους προδιαγράφεται… αραιή, η μόνη λύση είναι τα εμφυτεύματα μετά από κάποια ηλικία.

- Ο χρόνος:
Όσο μεγαλώνουμε, τόσες λιγότερες τρίχες «παράγουμε», οι οποίες μάλιστα είναι πιο αδύναμες. Έτσι, σχεδόν οι μισοί άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 ετών αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της τριχόπτωσης.

Αντιμετωπίζοντας την τριχόπτωση
Όπως θα περίμενε κανείς, τους παράγοντες της κληρονομικότητας και του χρόνου δεν μπορούμε να τους «τιθασεύσουμε», παρά μόνο με δραστικές λύσεις, όπως τα εμφυτεύματα με χειρουργική επέμβαση και η… επιφανειακή λύση της περούκας. Τις υπόλοιπες αιτίες, όμως, μπορούμε να τις εξαλείψουμε από την καθημερινότητά μας, και να επιτρέψουμε στα μαλλιά να επανέλθουν στην υγιή τους κατάσταση.

 

www.in2life.gr

 

—————

Πίσω