ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

2011-03-13 22:08

Οι ιδιοκτήτες αλλά και οι σχεδιαστές ιστοσελίδων πέφτουν συχνά σε παγίδες όσον αφορά την σχεδίαση ενός δικτυακού τόπου, αγνοώντας ένα ή περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν μία ιστοσελίδα αποτελεσματική.

Υπάρχουν 4 βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν μία ιστοσελίδα να διαφέρει. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ισορροπημένα. Χωρίς να δίνετε μεγαλύτερη βαρύτητα στο ένα, αγνοώντας κάποιο άλλο. Συνοπτικά τα 4 χαρακτηριστικά είναι:

1)      Επιχειρηματικοί στόχοι – Δίνει λύση στους στόχους που έχετε θέσει;

2)      Χρηστικότητα – Πόσο εύκολο είναι για τον απλό χρήστη να την λειτουργήσει;

3)      Λειτουργικότητα του κώδικα – Κάνει ο κώδικας αυτό που πρέπει χωρίς περιττά κομμάτια;

4)      Σχεδιασμός και αισθητική – Τι εντύπωση κάνει; Πως φαίνεται;

Επιχειρηματικοί στόχοι

Αυτό είναι πρωτίστης σημασίας. Ένα καλό σχεδιασμένο αισθητικά web site που δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους σας είναι σαν έναν όμορφο μαγνήτη που δεν μπορεί να ελκύσει μέταλλο.

Πρέπει πρώτα να αποφασίσετε «ποιοι είναι οι στόχοι της ιστοσελίδας μου;» Είναι απλός και μόνο να δώσει ένα επαγγελματικό προφίλ στον ιντερνέτ; Είναι να δώσει στον υποψήφιο πελάτη αρκετές πληροφορίες για να επικοινωνήσει μαζί σας; Ή μήπως είναι να πουλήσει απευθείας τα προϊόντα σας μέσω μιας e-shop εφαρμογής; Πιο είναι το επιχειρηματικό σας πλάνο; Εάν είναι η προώθηση της ιστοσελίδας στο Google τότε πιθανόν να χρειάζεστε πλούσιο κείμενο. Σε πιο target group στοχεύετε; Τι θα τους άρεσε να δουν στην ιστοσελίδα σας που δεν μπορούν να το βρουν πιθανόν στον ανταγωνιστή σας;

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις απαντήσεις που θα πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας προτού ξεκινήσετε την διαδικτυακή σας παρουσία.

Χρηστικότητα

Η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να είναι αρκετά εύχρηστη. Αρκετά εύχρηστη αναλογικά με τους υποψήφιους πελάτες και το target group σας. Αν στοχεύετε σε νέους χρήστες, σε άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με τον internet τότε θα πρέπει να είναι εύκολη η πλοήγησή τους σε κάθε κομμάτι πληροφορίας που θα θέλατε να τους περάσετε.

Λειτουργικότητα του κώδικα

Είτε έχετε ένα site που έχει φτιαχτεί από το 0, είτε χρησιμοποιείτε κάποιο έτοιμο CMS (πρόγραμμα διαχείρισης περιεχομένου) είναι σημαντικό να μην υπάρχουν συντακτικά λάθη και περιττά κομμάτια στον κώδικα. Αυτό δεν σημαίνει να είναι σωστό αυτό που βλέπεται στην οθόνη σας. Πολλές φορές τα λάθη δεν είναι εμφανή στον τελικό χρήστη αλλά έχουν επιπτώσεις στην απόδοση της σελίδας.

Σχεδιασμός και αισθητική

Οι επισκέπτες δεν έχουν άλλη επιλογή από το κρίνουν ένα website από την εμφάνισή του και την ευκολία στην χρήστη του. Ο μέσος χρήστης δεν έχει αρκετή υπομονή ούτε εμπιστεύεται εύκολα μία εταιρική παρουσία. Ιδιαίτερα όταν συγκρίνει την δικιά σας ιστοσελίδα με 5 ακόμα ανταγωνιστές που είναι γνωστότεροι στο ευρύ κοινό. Τι σημαίνει αυτό για την εταιρία και το website σας; Έχετε πολύ λίγο χρόνο και ίσως μία μόνο ευκαιρία για να τους εντυπωσιάσετε και να τους κερδίσετε. Κερδίστε την εμπιστοσύνη τους με ένα επαγγελματικό, καλοσχεδιασμένο website. Γλυτώστε τους χρόνο με την πλοήγηση και με την εμφάνιση του περιεχομένου.

Αυτές οι 4 πτυχές μίας ιστοσελίδας είναι αυτές που θα φέρουν την επιτυχία για την επιχείρησή σας. Συνεργαζόμενες και οι 4 μαζί. Ισορροπημένα. Καλή τύχη.

 

 

—————

Πίσω