ΠΟΣΟ ΚΑΚΟ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

2011-04-30 14:29

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί τη βασική αιτία για το 7,4% των προβλημάτων υγείας και των πρόωρων θανάτων. Επίσης, το αλκοόλ ευθύνεται για έναν σημαντικό αριθμό θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων, ενώ έχει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις -βία, χουλιγκανισμός, εγκληματικότητα, οικογενειακά προβλήματα, κοινωνικός αποκλεισμός- και επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητα στην εργασία.

Οπως αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση περισσότερων από ένα ποτηριών αλκοολούχου ποτού την ημέρα μπορεί να αυξήσει ουσιαστικά τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 363.988 ανθρώπους και δημοσιεύεται στο περιοδικό «British medical journal», κατέδειξε ότι ένας στους δέκα όλων των μορφών καρκίνου στους άντρες και ένας στους τριάντα τρεις στις γυναίκες προκαλούνται από κατανάλωση αλκοόλ. Περισσότερο από το 18% των καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ στους άντρες και περίπου 4% στις γυναίκες συνδέονταν με υπερβολική κατανάλωση.

Πώς «ποτίζει» το σώμα

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν επίσης σχέση μεταξύ της κατανάλωσης οινοπνεύματος και του καρκίνου στον οισοφάγο, στο ήπαρ, στα έντερα και στους μαστού της γυναίκας. Και αυτό γιατί το αλκοόλ που καταναλώνεται εισέρχεται μέσω του στόματος και του οισοφάγου στο στομάχι. Μια μικρή ποσότητα αφομοιώνεται εκεί. Το υπόλοιπο έρχεται καθαρό, και χωρίς να αφομοιωθεί, στο αίμα και εξαπλώνεται σε όλο το σώμα.

Η παρουσία τού φαγητού στο στομάχι τη στιγμή που κάποιος πίνει, καθυστερεί την απορρόφηση του αλκοόλ στο αίμα. Γι’ αυτό ένα αλκοολούχο ποτό έχει πιο γρήγορες επιπτώσεις όταν το στομάχι είναι άδειο από όταν κάποιος πίνει κατά τη διάρκεια ενός γεύματος ή έπειτα από αυτό. Ποτά με επίπεδο αλκοόλ πάνω από 20% παραμένουν για μεγαλύτερο διάστημαα στο στομάχι από ποτά με χαμηλότερο επίπεδο αλκοόλ. Τελικά το ήπαρ διαλύει το αλκοόλ, το οποίο στη συνέχεια αποβάλλεται από τα ούρα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, όταν το αλκοόλ διασπάται στο σώμα, παράγει μια χημική ουσία που μπορεί να βλάψει το DNA, αυξάνοντας την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες που πίνουν περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα και περισσότερα από ένα ποτά οι γυναίκες έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

H Madlen Schultze, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και επιδημιολόγος στο German Institute of Human Nutrition ανέφερε: «Πολλές περιπτώσεις καρκίνου θα είχαν αποφευχθεί αν περιοριζόταν η κατανάλωση αλκοόλ σε δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και σε ένα για τις γυναίκες».

Η Sara Hiom, διευθύντρια πληροφόρησης για την υγεία στο Cancer Research της Βρετανίας, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πως η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου: «Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο καρκίνος του στόματος έχει γίνει πολύ πιο κοινός και ένας λόγος γι’ αυτό είναι τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ. Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ μαζί με τη διακοπή του καπνίσματος και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι από τους πιο σημαντικούς τρόπους για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου».

Οι λόγοι που πίνουμε

Εχουν διενεργηθεί πολλές έρευνες με σκοπό να διαπιστωθεί ο λόγος για τον οποίο κάποιοι άνθρωποι καταναλώνουν αλκοόλ. Από μια έρευνα που διενεργήθηκε στην Ολλανδία σε άτομα ηλικίας από 15 μέχρι 25 ετών βγήκε το συμπέρασμα ότι το 71% των ανθρώπων πίνει για να τονώσει την κοινωνικότητά του, το 51% γιατί τους αρέσει η γεύση, το 12% γιατί τους χαλαρώνει, το 6% γιατί μεθούν και γιατί πίνουν όλοι.

Κανένας από τους ερωτηθέντες δεν έπινε για να «πνίξει» τα προβλήματά του. Οι ειδικοί καταλήγουν:«Το αλκοόλ γίνεται επικίνδυνο όταν χρειάζεσαι μεγαλύτερη ποσότητα για να αισθανθείς καλά. Κάποια στιγμή διατρέχεις τον κίνδυνο να αρχίσεις να πίνεις μεγαλύτερη ποσότητα κάθε φορά για να εξακολουθήσεις να βιώνεις τις συνέπειες του αλκοόλ και να βρεθείς στην αρχή της εξάρτησης».

espressonews.gr

 

—————

Πίσω