ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ- ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ

2011-06-06 11:34

ΚΟΨΙΜΑΤΑ, ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΕΣ, ΜΩΛΩΠΕΣ, ΔΑΓΚΩΜΑΤΑ, ΗΛΙΑΚΟ ΕΓΚΑΥΜΑ, ΣΚΛΗΘΡΑ, ΠΥΡΕΤΙΚΟΣ ΣΠΑΣΜΟΣ, ΑΝΑΦΥΛΑΚΤΙΚΟ ΣΟΚ... Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ!

Κοψίματα και γρατζουνιές: Στόχος είναι να σταματήσουμε την αιμορραγία και να μην εισχωρήσουν μικρόβια στην πληγή. Καλό είναι να φορέσετε γάντια μίας χρήσης ή να έχετε πλύνει με επιμέλεια τα χέρια σας, για να καθαρίσετε την πληγή.
Ξεπλύνετε την πληγή κάτω από τρεχούμενο νερό, καθαρίστε την με γάζα με κινήσεις από την πληγή προς το δέρμα. Στεγνώστε την πληγή με γάζα. Καλύψτε την με λευκοπλάστη, αν είναι μικρή, ή με γάζα, αν είναι μεγαλύτερη.

Μώλωπες: Κρύα κομπρέσα. Μουλιάστε ένα βαμβακερό ύφασμα ή μια πετσέτα σε κρύο νερό και στύψτε το. Κρατήστε την κομπρέσα σταθερά στην περιοχή του μώλωπα για 5-10 λεπτά.

Δάγκωμα σκύλου: Πλύνετε την πληγή με σαπούνι και νερό. Στεγνώστε με καθαρή γάζα. Σκεπάστε την πληγή με γάζα ή λευκοπλάστη. Μιλήστε με το γιατρό σας, γιατί είναι πιθανό ότι θα σας προτείνει αντιτετανικό ορό. Αν το τραύμα αιμορραγεί πολύ, ασκήστε πίεση με καθαρό πανί ή γάζα έχοντας το άκρο ανασηκωμένο. Προσοχή: Αν η πληγή είναι μεγάλη και βαθιά πρέπει οπωσδήποτε να πάτε το παιδί σας στο νοσοκομείο.

Γρατζουνιά γάτας: Πλύνετε προσεκτικά την πληγή με νερό και σαπούνι και βάλτε απολυμαντικό.

Ηλιακό έγκαυμα: Απλώστε πετσέτα βρεγμένη με κρύο νερό στην περιοχή που έχει παρουσιαστεί το έγκαυμα. Μετά αλείψτε την με καλαμίνη ή άλλη ανακουφιστική κρέμα. Προσοχή: Αν το έγκαυμα είναι εκτεταμένο ή έχει παρουσιάσει φουσκάλες, πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Επίσης δίνετε στο παιδί άφθονα υγρά.

Πυρετικός σπασμός: Ξαπλώστε το παιδί σας στο πλάι. Μην προσπαθήσετε να το κρατήσετε ακίνητο. Αφήστε την κρίση να κάνει τον κύκλο της. Αν η κρίση συνεχιστεί για πάνω από 5 λεπτά καλέστε το ασθενοφόρο. Ο γιατρός θα εξετάσει την αιτία των πυρετικών σπασμών και θα χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Κεντρί: Στόχος είναι να αφαιρέσετε το κεντρί. Με μία πιστωτική κάρτα θα μπορούσατε να βγάλετε το κεντρί σέρνοντάς την πάνω από το τσίμπημα. Μια παγοκύστη θα ανακουφίσει τον πόνο και το πρήξιμο.

Σκλήθρες: Αν προεξέχει η σκλήθρα, μπορείτε να την βγάλετε. Αν, όμως, είναι μέσα στο δέρμα, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Μην σκαλίζετε την περιοχή με βελόνα, γιατί μπορεί να την σπρώξετε βαθύτερα στο δέρμα. Το τσιμπιδάκι για τα φρύδια ίσως θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε τη σκλήθρα, αφού πρώτα, βέβαια, το έχετε αποστειρώσει (βράζοντάς το ή κρατώντας το για ένα λεπτό στη φλόγα ενός αναπτήρα).

Αναφυλακτικό σοκ: Αλλεργική αντίδραση ύστερα από τσίμπημα εντόμου ή λήψη κάποιας συγκεκριμένης τροφής. Συμπτώματα: πρήξιμο στο πρόσωπο, το λαιμό και τα μάτια, αναπνευστική δυσκολία, ερυθρότητα δέρματος. Καλέστε άμεσα ασθενοφόρο. Στο μεταξύ, βάλτε το σε καθιστή θέση, για να διευκολυνθεί η αναπνοή του. Μιλάτε του, για να το καθησυχάσετε. Αν το παιδί σας έχει παρουσιάσει ξανά αλλεργικές κρίσεις, καλό θα ήταν να έχετε πάντοτε μαζί σας ένεση αδρεναλίνης.

https://greekmoms.blogspot.com

 

—————

Πίσω