Πως θα αυξήσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας

2011-03-05 15:26

ΠΩΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ

Σε αυτό άρθρο θα μάθετε μερικούς εύκολους τρόπους για να αυξήσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας μέρα με τη μέρα. Φυσικά η βελτίωση φαίνεται με τον καιρό κι όχι από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι προτάσεις μας είναι εύκολες στην εφαρμογή και αξίζει να τις δοκιμάσετε!

1.       Παρατηρήστε σε τι είναι καλό το παιδί σας. Σχολιάστε θετικά το ταλέντο ή τη συμπεριφορά του με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιληφθεί ότι το έχετε παρατηρήσει και ενδιαφέρεστε για το ταλέντο του.

2.       Αφήστε το παιδί σας να σας διδάξει κάτι που ξέρει καλά. Μπορείτε για παράδειγμα να αφήσετε τον έφηβο γιο σας να σας μάθει πως παίζεται ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι ή την εξάχρονη κόρη σας να σας δείξει πως φτιάχνεται ένα κολιέ από χάντρες. Αυτό θα τα κάνει να αισθανθούν πολύ περήφανα για τις δεξιότητες τους.

3.       Δώστε τους να καταλάβουν ότι θα τα αγαπάτε και θα πιστεύετε σε αυτά ότι κι αν συμβεί.  Ξεκαθαρίστε τους ότι είτε πετύχουν ή αποτύχουν σε κάποιους στόχους τους, εσείς θα είσαστε πάντα εκεί για να τα στηρίζετε.

Συμβουλές

-          Όταν παρατηρήσετε σε τι είναι καλό το παιδί σας, φροντίστε να είσαστε σαφείς. Για παράδειγμα: «Μου αρέσει που μοιράστηκες το φορτηγό σου με το μικρό σου αδελφό. Αυτό ήταν πολύ ευγενικό από μέρους σου. Είσαι ένα υπέροχος μεγάλος αδελφός.»

-          Παρόλο που θέλετε να δείξετε στο παιδί σας ότι το εμπιστεύεστε, αυτό δεν σημαίνει ότι θα το αφήνετε να παίρνει μόνο του όλες τις  αποφάσεις που το αφορούν. Τα παιδιά χρειάζονται όρια και καθοδήγηση, ακόμα κι όταν αντιδρούν. Αυτά τους δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας το οποίο έχουν ιδιαίτερη ανάγκη.

 

 

—————

Πίσω