ΠΩΣ ΘΑ ΒΑΨΩ ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ... μαζί με τα παιδάκια μου

2011-04-01 13:24

θα χρειαστείτε

 • άσπρο ξύδι
 • κουτάλι
 • λάδι (καλαμποκέλαιο)
 • πατζάρια, για ροζ αυγά
 • άσπρα ξερά κρεμμύδια για πορτοκαλί αυγά
 • φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού για κίτρινα αυγά
 • φύλλα σπανακιού ή μαιντανός για πράσινα αυγά
 • μούρα για μπλέ αυγά
 • καφέ για καφέ αυγά

Για κάθε φυσική βαφή, βράστε νερό για μισή ώρα με τα υλικά που έχετε στην κουζίνα (ανάλογα με τα παραδείγματα πιο πάνω).
Στραγγίξτε το υγρό και βάλτε το πάλι στην κατσαρόλα - βράστε τα αυγά για ένα τέταρτο. Εάν τα αφήσετε περισσότερη ώρα στο υγρό, θα πάρουν πιο σκούρο χρώμα.

Για να μπορέσετε να δείτε την διαφορά της βαφής, αλλά και να δημιουργήσετε σχέδια, κολλήστε πάνω στα αυγά πριν τα τοποθετήσετε στο υγρό αυτό, καποια χαρτάκια με κολλητική ταινία ή σκέτη κολλητική ταινία, να ζωγραφίσετε με κερί, ή με διαφανές βερνίκι νυχιών. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε φυλλαράκια πάνω στα αυγά και μετά να τα τυλίξετε με ένα ναύλον καλσόν έτσι ώστε να τα κρατάει στην θέση τους.
Όταν τα βγάλετε απο το υγρό ξεκολλήστε τα χαρτάκια/τις ταινίες και δείτε το αποτέλεσμα. Με ένα πανάκι ποτισμένο σε λίγο λάδι, γυαλίστε τα χρωματιστά σας αυγά.

Βάψτε τα αυγά σας με κηρομπογιές (απο 2 ετών)

Αφού βράσετε τα αυγά, ενώ είναι ακόμα ζεστά (περιμένετε μέχρι να έχουν θερμοκρασία που να μπορείτε να τα κρατήσετε στο χέρι σας) μπορείτε να τα ζωγραφίσετε με κηρομπογιά. Ειδικά εάν η κηρομπογιά είναι καλής ποιότητας (πχ λαδοπαστέλ), τα χρώματα θα είναι πολύ έντονα καθώς λιώνουν πανω στο αυγό και θα μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες τεχνικές (π.χ. τρίψτε τα χρώματα γύρω γύρω απο το αυγό, στρίβοντάς το γύρω απο τον άξονά του - θα σχηματιστούν δαχτυλίδια?).

Χρώματα ζαχαροπλαστικής ή νερομπογιές (απο 3 ετών)

Αφού βράσετε τα αυγά, τοποθετήστε τα σε αυγοθήκες, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να τα ζωγραφίσουν γύρω γύρω χωρίς να τα κρατούν στα χέρια τους. Τι θα γίνει αν ζωγραφίσετε σε ένα αυγό το οποίο προηγουμένως διακόσμησατε με διάφορα σχέδια με κηρομπογιές? Τι θα γίνει εάν στάξετε πολλά χρώματα απο την κορυφή του αυγού? Τι θα γίνει εάν κολλήσετε διαφανή ταινία πριν ζωγραφίσετε τα αυγά και όταν στεγνώσουν την αφαιρέσετε?

Διακόσμηση άδειου κέλυφους αυγού (απο 7-8 ετών)

Ένας παραδοσιακός τρόπος διακόσμησης με τον οποίο θα μπορέσετε να κρατήσετε για χρόνια το έργο σας, είναι η ζωγραφική επάνω σε άδειο κέλυφος αυγού.

Σαπουνίστε καλά το αυγό, για να είναι καθαρό. Τρυπήστε με μια βελόνα το αυγό σε δύο μέρη, πάνω και κάτω. Κάντε την κάτω τρύπα του αυγού λίγο μεγαλύτερη (π.χ. πάχος όσο 3-4 βελόνες), απο την επάνω τρύπα (π.χ. πάχος όσο δυο τρείς βελόνες),
και αρχίστε να φυσάτε το αυγό απο την πάνω τρύπα.
Θα αρχίσει να αδειάζει και σε λίγη ώρα θα έχετε ένα άδειο κέλυφος αυγού. Θα είναι προτιμότερο να περιμένετε μια μέρα έτσι ώστε να στραγγίξει εντελώς το αυγό απο μέσα, πριν αρχίζετε να το ζωγραφίζετε.
Όποιο τρόπο και να επιλέξετε (νερομπογιές ή τέμπερες ή κολλάζ) φροντίστε να καλύψετε με μια στρώση ειδικού βερνικιού για να αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου.

Εναλλακτική κατασκευή με κέλυφος αυγού (απο 5 ετών)

Δείτε αυτό το άρθρο http://www.parents.gr/events/a352

Πείραμα με αυγά - Αυγά και η υγρή και στέρεη μάζα

Ποιό αυγό είναι βρασμένο και ποιο είναι ωμό?

θα χρειαστείτε

 • ένα καλά βρασμένο αυγό ( που να έχει κρυώσει και να έχει την ίδια θερμοκρασία με τα ωμά αυγά)
 • δυό ωμά αυγά

Δείξτε στο παιδάκι σας τα αυγά και ρωτήστε εάν μπορούν να ξεχωρίσουν ποιό αυγό είναι το βρασμένο και ποιό το ωμό, χωρίς να τα σπάσουν.
Αφήστε τα να εξετάσουν τα αυγά μέχρι να κάνουν κάποια εκτίμηση ή να τα παρατήσουν και μετά πείτε τους ότι υπάρχει μια μυστική μέθοδος με την οποία θα μπορούν να ανακαλύπτουν ποιο αυγό είναι το βρασμένο.
Τοποθετήστε τα αυγά σε μια λεία επιφάνεια και στριφογυρίστε τα έτσι ώστε να γυρνούν γύρω απο τον εαυτό τους. Προσπαθήστε να καταφέρετε να γυρνούν και τα τρία ταυτόχρονα γύρω γύρω, και τότε ρωτήστε το παιδάκι σας ποιό αυγό είναι διαφορετικό.
Τα δύο ωμά αυγά κουνιούνται πέρα δώθε, ενώ το βρασμένο αυγό στριφογυρίζει γύρω γύρω. Ακουμπήστε τα αυγά την ώρα που γυρνούν - τα δύο ωμά αυγά θα συνεχίσουν να κουνιούνται πέρα δώθε, ενώ το βρασμένο αυγό θα σταματήσει εντελώς να κουνιέται απο την στιγμή που το σταματήσατε το στριφογύρισμά του.

Όταν γυρνάτε τα ωμά αυγά γύρω γύρω, ο κρόκος και το ασπράδι κουνιούνται και αυτά μέσα στο κέλυφος του αυγού.
Η ορμή του στριφογυρίσματος κανει το εσωτερικό του αυγού που έχει υγρή μορφή να κουνιέται σε άλλο ρυθμό απο ότι το εξωτερικό του αυγού το οποίο είναι στέρεο.
Έτσι, ακόμα και αν έχετε σταματήσει το ωμό αυγό, το εσωτερικό του, ο κρόκος και το ασπράδι δηλαδή, ακόμα κουνιούνται στον ρυθμό του στριφογυρίσματος.

Το βρασμένο αυγό δεν συνεχίζει να κουνιέται μιας και το εσωτερικό του, αφού έβρασε, δεν είναι πια υγρό, πράγμα που σημαίνει ότι το εσωτερικό και το εξωτερικό του αυγού κουνιούνται στον ίδιο ρυθμό. Όταν το σταματάτε, δεν συνεχίζει να κουνιέται όπως το ωμό αυγό.

Μπορείτε να κάνετε ένα πείραμα με ένα μισογεμάτο ποτήρι νερό, κουνήστε το γύρω γύρω και τοποθετήστε το στο τραπέζι. Παρατηρήστε τι συμβαίνει. Το νερό συνεχίζει να γυρνά?
Κάντε το ίδιο και με ένα ποτήρι με αλεύρι.

 

 

—————

Πίσω