ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ

2011-05-11 09:36

Με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τη λέξη "αλκοολισμός" στην καθημερινή γλώσσα είναι δυνατόν να αναφερόμαστε σε δύο ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με τη χρήση οινοπνεύματος.

Η πρώτη ονομάζεται "κατάχρηση οινοπνεύματος" και αφορά σε ένα δυσπροσαρμοστικό πρότυπο χρήσης του οινοπνεύματος. Το άτομο μπορεί να έχει πρόβλημα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του (δεν εκτελεί τα καθημερινά του καθήκοντα, έχει μειωμένη επίδοση στον ακαδημαϊκό ή στον εργασιακό του χώρο, απουσιάζει από τις σπουδές του ή την εργασία του λόγω της χρήσης οινοπνεύματος κλπ.). Μπορεί να κάνει χρήση οινοπνεύματος σε συνθήκες που να είναι απειλητικές για τη σωματική του υγεία (π.χ. ενώ οδηγεί αυτοκίνητο) ή να αντιμετωπίζει προβλήματα με το νόμο (π.χ. σύλληψη για τη συμπεριφορά του σε κατάσταση μέθης). Τέλος το άτομο μπορεί να συνεχίζει τη χρήση οινοπνεύματος παρότι γνωρίζει ότι η συνεχής κατανάλωση του προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην κοινωνική ή στη διαπροσωπική του ζωή.

Αν υπάρχουν ενδείξεις ανοχής, στερητικών συμπτωμάτων ή καταναγκαστικής λήψης οινοπνεύματος τότε μιλάμε για "εξάρτηση από το οινόπνευμα". "Ανοχή" σημαίνει ότι το άτομο χρειάζεται ολοένα μεγαλύτερες ποσότητες οινοπνεύματος για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα "στερητικά συμπτώματα" εμφανίζονται μετά τη διακοπή της λήψης οινοπνεύματος και σχετίζονται κυρίως με έντονη σωματική διέγερση (εφίδρωση, αυξημένος καρδιακός ρυθμός, τρόμος στα χέρια, αϋπνίες, αίσθημα ναυτίας ή τάση προς έμετο κλπ.). Σε μικρό ποσοστό περιπτώσεων εμφανίζονται σοβαρότερα συμπτώματα. Για "καταναγκαστική λήψη" μιλάμε όταν μετά την εγκαθίδρυση ενός προτύπου χρήσης το άτομο μπορεί να αφιερώσει σημαντικό χρόνο για να εξασφαλίσει και να καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά. Το άτομο συνεχίζει να κάνει χρήση οινοπνεύματος παρά τις αποδείξεις που έχει στα χέρια του ότι αυτό του προκαλεί ψυχολογικά ή σωματικά προβλήματα (π.χ. επεισόδια απώλειας συνειδήσεως, προβλήματα στο συκώτι κλπ.).

Ωστόσο μία διάγνωση πρέπει να γίνει μόνο σε συνεργασία με έναν ειδικό ψυχικής υγείας ο οποίος είναι σε θέση να αξιολογήσει κατά πόσο ισχύουν τα παραπάνω κριτήρια και αυτό γιατί πολύ συχνά η χρήση οινοπνεύματος αποτελεί δευτερογενή αντίδραση στην ύπαρξη κάποιου άλλου ψυχικού προβλήματος, όπως η κατάθλιψη. Πολλά άτομα καταφεύγουν στη χρήση οινοπνεύματος για να "ξεφύγουν από ένα πρόβλημα". Όμως η χρήση οινοπνεύματος δεν αλλάζει την πραγματικότητα -απλώς μας δίνει μία προσωρινή παράταση μέχρι να βρεθούμε ξαφνικά αντιμέτωποι με το πρόβλημα. Ως προς το αν ένα άτομο που συμπεριφέρεται καταστροφικά προς τον εαυτό του και τους τρίτους ή παρουσιάζει διακυμάνσεις στη διάθεσή του είναι δυνατόν να υποφέρει από κάποια ψυχική διαταραχή η απάντηση είναι σίγουρα θετική. Ωστόσο ο αριθμός των διαταραχών που μπορεί να οδηγήσουν σε τέτοιες συμπεριφορές είναι τεράστιος συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης ή της εξάρτησης από το οινόπνευμα. Σαφώς, λοιπόν, μπορούμε να "υποθέσουμε" ότι το άτομο αυτό έχει κάποιο πρόβλημα, αλλά η επιβεβαίωση αυτής της υπόθεσης απαιτεί τη συνεργασία με έναν ειδικό. Μέσα από τη συνεργασία αυτή θα εξακριβωθεί η ακριβής φύση του προβλήματος και θα γίνουν κάποιες προτάσεις για την αντιμετώπισή του.

https://www.mpes.uoa.gr/node/319

 

—————

Πίσω