ΠΩΣ ΘΑ ΟΡΓΑΝΩΣΩ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΡΤΥ

2011-04-16 14:42

Ένα τέλειο παιδικό πάρτι δε χρειάζεται ούτε πολύ κόπο ούτε μεγάλα έξοδα. Το μόνο που απαιτεί είναι κέφι, φαντασία και καλή οργάνωση. Εξάλλου, η μεγάλη χαρά που θα βλέπετε ζωγραφισμένη στο προσωπάκι του μικρού σας, το ξάναμμα της ανυπομονησίας, οι χαρούμενες φωνούλες του αξίζουν κάθε αναστάτωση που θα υποστεί το σπίτι και όλα τα μπελαλίδικα μεθεόρτια συμμαζέματα.


Στα πάρτι λέμε ναι! Γιατί θα χαρίσει στο μικρό σας όμορφες αναμνήσεις, πολύτιμες οικογενειακές στιγμές, χαρούμενες φιλικές συντροφιές που θα «χαραχτούν» στη μνήμη του και θα το ακολουθούν σε όλο το ταξίδι της ζωής του.

Θα σας χαρίσει επίσης την πολύτιμη ευκαιρία να μοιραστείτε όλοι μαζί ανεπανάληπτες στιγμές χαράς, ξενοιασιάς, διασκέδασης, κάνοντας ένα διάλειμμα από την καθημερινή ρουτίνα. Θα του προσφέρετε μια ακόμα θετική εμπειρία που θα το βοηθήσει να καλλιεργήσει τις φιλίες του, να αυξήσει την κοινωνικότητά του.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: με αφορμή το πάρτι κι εσείς θα γνωρίσετε τους γονείς των παιδιών που συναναστρέφεται το μικρό σας στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο.

Ψάχνοντας αφορμή…

Τα γενέθλια, η ονομαστική γιορτή, οι σχολικές αργίες, το πρώτο δοντάκι που έπεσε, η νίκη της ομάδας της τάξης του, η γνωριμία με νέους συμμαθητές, όλα προσφέρουν εξαιρετικές αφορμές για αξέχαστα πάρτι, που θα κάνουν τα ματάκια του να λάμπουν από χαρά.

Ποιους και πόσους θα καλέσετε

Πριν φτιάξετε τη λίστα με τους καλεσμένους σας, σκεφτείτε την ηλικία του παιδιού, το πόσο άνετα αισθάνεται και πώς συμπεριφέρεται όταν είναι μαζί με πολλά παιδάκια, ποιους φίλους του επιθυμεί πρώτα απ’ όλους και «δικαιωματικά» το ίδιο να καλέσει, αλλά και πόσους καλεσμένους μπορεί να φιλοξενήσει το σπίτι σας ή ο χώρος που έχετε επιλέξει να γίνει το πάρτι.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο ιδανικός αριθμός καλεσμένων σε ένα παιδικό πάρτι είναι όσα τα χρόνια του μικρού εορτάζοντα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κανόνας που ισχύει για όλα τα παιδάκια.

Αυτό όμως που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας για να έχει επιτυχία το πάρτι είναι το να υπάρχει άπλετος χώρος για να κινούνται και να παίζουν τα παιδιά είτε στο παιδικό δωμάτιο είτε στο σαλόνι, χωριστά όμως από τους ενήλικους καλεσμένους -υπολογίστε ότι θα συνοδεύει τουλάχιστον ένας κάθε παιδί- που μπορεί εκείνες τις ώρες να συζητούν, να καπνίζουν κλπ. Γι αυτό, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προτιμότερο να καλέσετε λιγότερους απ’ όσους θα επιθυμούσατε.

Έτσι, λοιπόν, εάν ο αριθμός των καλεσμένων που προτείνει ο μικρός σας είναι πολύ δύσκολο να φιλοξενηθεί στο πάρτι, θα πρέπει να του εξηγήσετε με ειλικρίνεια τους λόγους που πρέπει να επιλέξει λιγότερα άτομα και να του υποσχεθείτε ότι στο επόμενο πάρτι θα καλέσει όσους δεν μπορεί τώρα.

Θυμηθείτε επίσης ότι θα είναι όμορφο αλλά και σημαντικό για το μικρό σας η γιορτή αυτή να έχει και οικογενειακό χαρακτήρα, να μην παραλείψετε δηλαδή να προσκαλέσετε και ορισμένους στενούς συγγενείς.

Πόσο πρέπει να κρατήσει το πάρτι;

Η ηλικία του μικρού σας θα καθορίσει την ημέρα και τις ώρες που θα επιλέξετε για το πάρτι του. Για παράδειγμα, για ένα παιδί σχολικής ηλικίας κάποιες ώρες μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι προτιμότερες από τις καθημερινές, ενώ για τα πολύ μικρά οι μεσημεριανές ώρες μάλλον δεν είναι οι κατάλληλες, καθώς συνήθως παίρνουν τον υπνάκο τους.

Όσο για την ιδανική διάρκεια ενός πάρτι, η εμπειρία δείχνει ότι περίπου δυόμισι ώρες είναι υπεραρκετές. Κι αυτό γιατί, όταν κρατάει περισσότερη ώρα, συνήθως τα μικρά παιδάκια «εξαντλούνται», ενώ τα μεγαλύτερα αρχίζουν να πλήττουν.

Εάν το παιδί σας βρίσκεται στην προεφηβεία, τότε η διάρκεια του πάρτι μπορεί να «τραβήξει» περισσότερο. Για να κυλήσουν όμως όλα ομαλά, θα είναι χρήσιμο να προσυμφωνήσετε με το παιδί σας την ώρα που το πάρτι θα διαλυθεί.

Ιδέα!

Εάν γνωρίζετε ότι κοντά στην ημερομηνία που επιθυμείτε να ορίσετε το πάρτι πιθανά θέλει το ίδιο και κάποιος φίλος του παιδιού σας, η ιδέα να διοργανώσετε ένα πάρτι από κοινού δε θα ήταν καθόλου κακή. Έτσι, θα στοιχίσει σε όλους φθηνότερα και θα σας επιβαρύνει με λιγότερες προετοιμασίες. Εννοείται, βέβαια, ότι οι συνεννοήσεις για τις λεπτομέρειες πρέπει να είναι ξεκάθαρες και να γίνουν έγκαιρα ανάμεσα στις δύο οικογένειες.

Το «κλειδί» της επιτυχίας

Το πρώτο βήμα για ένα επιτυχημένο πάρτι είναι η καλή προετοιμασία. Ο σωστός προγραμματισμός σημαίνει ότι έχετε κάνει ήδη τη μισή δουλειά κι όλα κατόπιν θα γίνουν με περισσότερη ηρεμία και χαρά.

Αντιμετωπίστε το πάρτι του μικρού σας σαν ένα σπουδαίο γεγονός. Με την προσωπική σας φροντίδα για την προετοιμασία του θα ετοιμάσετε μια όμορφη γιορτή, που θα την ευχαριστηθούν όλοι και κυρίως τα παιδιά. Πρέπει να δημιουργήσετε δηλαδή μια χαρούμενη ατμόσφαιρα εκείνες τις ώρες όπου όλοι θα γίνουν μια παρέα, θα συμμετέχουν και θα διασκεδάζουν.

Χρονοδιάγραμμα

1 ή 2 μήνες νωρίτερα

- Ορίστε την ημερομηνία κι αποφασίστε για το χώρο που θα γίνει το πάρτι. Αν γίνει εκτός σπιτιού, επιβεβαιώστε τη διαθεσιμότητα του μέρους που επιθυμείτε.

3 εβδομάδες πριν

- Φτιάξτε τη λίστα με τους καλεσμένους σας.

- Συνεννοηθείτε με την εταιρεία catering που θα αναλάβει το φαγητό (αν αποφασίσατε ότι τη χρειάζεστε).

- Συζητήστε με το γραφείο στο οποίο θα εμπιστευθείτε την ψυχαγωγία των λιλιπούτειων καλεσμένων σας (αν αποφασίσετε ότι το χρειάζεστε).

- Καταλήξτε στη διακόσμηση ή στο θέμα που θα έχει το πάρτι και προμηθευτείτε τα ανάλογα στολίδια, αξεσουάρ κλπ.

- Ετοιμάστε τις προσκλήσεις.

2 εβδομάδες πριν

- Αγοράστε τα χάρτινα είδη σερβιρίσματος, π.χ. τραπεζομάντιλα, χαρτοπετσέτες, πιατάκια, ποτηράκια κλπ.

- Μοιράστε τις προσκλήσεις.

- Τσεκάρετε την ψηφιακή φωτογραφική σας μηχανή ή/και τη βιντεοκάμερα.

- Προμηθευτείτε τους χυμούς, τα αναψυκτικά κι ό,τι άλλο διατηρείται αρκετές μέρες στο ψυγείο.

- Επιλέξτε τα cd που θα πλαισιώνουν μουσικά τη γιορτή.

- Αγοράστε τα αναμνηστικά δωράκια που θα προσφέρετε στα μικρά στο τέλος του πάρτι.

- Επισκεφθείτε μαζί με το μικρό σας ένα ζαχαροπλαστείο για να διαλέξετε και να παραγγείλετε το σχέδιο της τούρτας.

- Σκεφτείτε τα παιχνίδια με τα οποία θα απασχολήσετε τους μικρούς καλεσμένους και τα σχετικά αξεσουάρ που τυχόν θα πρέπει να προμηθευτείτε, π.χ. χαρτιά και μαρκαδόρους για να ζωγραφίσουν κλπ.

1 εβδομάδα πριν

- Δανειστείτε από φίλους ή γείτονες τυχόν καρεκλάκια ή τραπεζάκια που θα σας χρειαστούν.

- Αποφασίστε τι ρούχα θα φορέσει ο «πρωταγωνιστής».

- Οργανώστε την κουζίνα σας για το πάρτι. Αδειάστε τον πάγκο για να υπάρχει χώρος, τοποθετήστε σε ψηλότερα ράφια τα πράγματα που δε θα χρειαστείτε για το πάρτι και καθαρίστε το ψυγείο για να εξοικονομήσετε χώρο.

- Κάντε τις απαραίτητες αλλαγές στο χώρο του σπιτιού, τοποθετώντας τα έπιπλα όπως θεωρείτε βολικότερα, αφαιρώντας διακοσμητικά, χαλιά κλπ.

1 ή 2 μέρες νωρίτερα

- Σκεφτείτε ποια φαγητά ή γλυκά μπορείτε να ετοιμάσετε μια ή δυο μέρες νωρίτερα και διατηρήστε τα στο ψυγείο ή στον καταψύκτη

 

—————

Πίσω