ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ

2011-04-27 23:41

από την Άρτεμις Καρκανάκη και το Νίκο Πράπα

 

Η επιλογή του κέντρου εξωσωματικής γονιμοποίησης αποτελεί κομβικό σημείο στη διαδικασία της θεραπείας της υπογονιμότητας. Το κέντρο και, κυρίως ο ειδικός γυναικολόγος, πρέπει να εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη στο ζευγάρι προκειμένου να διαχειριστεί το γενετικό τους υλικό.

Συνήθως, ο γυναικολόγος συστήνει στο ζευγάρι τους ειδικούς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η επιλογή αυτή, συνήθως, γίνεται με κριτήριο την αγαστή συνεργασία και την άριστη απόδοση του ενός με τον άλλο ιατρό. Ωστόσο, και τα ζευγάρια έχουν δικαίωμα επιλογής. Φυσικά η επιλογή τους πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια, δηλαδή, στην προσωπική εμπιστοσύνη και εικόνα από τη λειτουργία του κέντρου, στην αποτελεσματικότητα, που μεταφράζεται με τα ποσοστά επιτυχίας και τον αριθμό των κύκλων ανά έτος, στο κόστος κάθε θεραπείας, και στην άνεση που παρέχει λόγω απόστασης και συμπεριφοράς του προσωπικού.

Είναι πολύ χρήσιμο το ζευγάρι να επισκέπτεται όλα τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης της περιοχής που κατοικεί ή εκείνης που θέλει να επισκεφθεί για τη θεραπεία. Με τον τρόπο αυτό έχει προσωπική εικόνα της απόστασης, των εγκαταστάσεων, του προσωπικού και του τρόπου εργασίας. Η ψυχολογική διάθεση που προκαλεί κάθε κέντρο, όπως και κάθε ιατρός, δεν είναι η ίδια και για πολλές γυναίκες είναι πολύ σημαντική. Η σχέση με το θεράποντα είναι ιδιαίτερη και, για το λόγο αυτό, πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Κατά την επίσκεψη στο κέντρο τα ζευγάρια μπορούν να συνομιλήσουν και με άλλους ασθενείς και να μοιραστούν τις απόψεις τους.

Το κόστος κάθε θεραπείας είναι διαφορετικό, όπως και η τιμή της ίδιας θεραπείας σε διαφορετικά κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σίγουρα, το κόστος αποτελεί σημαντικό παράγοντα, αφού μπορεί να εξασφαλίσει ακόμη και περισσότερες προσπάθειες, σε περίπτωση αποτυχίας, κάτι που πρέπει να έχουν κατά νου τα ζευγάρια, αφού κανένα κέντρο στον κόσμο δεν έχει ποσοστό επιτυχίας 100%. Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι εξ’ ορισμού μια ακριβή θεραπεία, καθώς, αποτελεί διαδικασία υψηλής τεχνολογίας που απαιτεί τη συνεργασία πολλών ειδικών και ακριβού εξοπλισμού.

Τα ποσοστά επιτυχίας του κέντρου εξωσωματικής θεραπείας είναι ενδεχομένως, το πιο ουσιαστικό κριτήριο για την επιλογή κέντρου, αφού ο τελικός στόχος για το ζευγάρι είναι να πάρει στο σπίτι του ένα γερό παιδί. Στη σημερινή εποχή, είναι πολύ ευκολότερο να ενημερωθεί κανείς για τα ποσοστά επιτυχίας που σημειώνει κάθε κέντρο στις διάφορες θεραπείες. Βέβαια, πρέπει να δίνεται προσοχή στη σύγκριση, αφού τα ποσοστά είναι διαφορετικά για κάθε ηλικιακή ομάδα και κάθε μέθοδο. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει το ποσοστό πολύδυμων κυήσεων και τα διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας με νωπά ή κατεψυγμένα έμβρυα. Τέλος, ο αριθμός των κύκλων που έχει το κέντρο κάθε έτος είναι έμμεσος δείκτης της εμπειρίας που διαθέτει. Οι συγκρίσεις πρέπει να είναι λεπτομερείς και ακριβείς.

Η άνεση και η ασφάλεια που προκαλεί ένα κέντρο, αλλά και η γενικότερη εικόνα που δίνει είναι ουσιαστική σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα η τήρηση των κανόνων υγιεινής και η φιλική συμπεριφορά του προσωπικού, σε συνδυασμό με την ακρίβεια και τη σωστή αντιμετώπιση κάθε προβλήματος ή απορίας που έχει το ζευγάρι είναι ενδεικτικά της επαγγελματικότητας του κέντρου.

 

 

—————

Πίσω