ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΨΩ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

2011-04-16 14:20

Το να κόψει κανείς το τσιγάρο είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Αν η δικαιολογία σας είναι ότι δεν μπορείτε να φανταστείτε την ζωή σας χωρίς κάπνισμα, θυμηθείτε ότι δεν γεννηθήκατε καπνιστές. Συνεπώς μπορείτε να ζήσετε χωρίς νικοτίνη στην ζωή σας .

Ολοένα και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη απαγορεύουν το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους προστατεύοντας κατά κύριο λόγο τους παθητικούς καπνιστές. Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο και μέσα στα σπίτια των καπνιστών.

Σύμφωνα με δημοσίευση ερευνάς του παγκόσμιου οργανισμού υγείας που έγινε σε 31 χώρες διαπιστώθηκε ότι η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα αποτελεί κύρια αιτία θανάτου και ασθένειας για μεγάλο αριθμό γυναικών και παιδιών.

Ακόμα και αν αδιαφορείτε για το κακό που κάνετε στους γύρω σας , αναλογιστείτε το κακό που προκαλείται στην δική σας υγεία πληρώνοντας οικειοθελώς από την δική σας τσέπη.

Το τσιγάρο εκτός από καρκίνο του πνεύμονα, λάρυγγα, οισοφάγου και στόματος προκαλεί πολλές άλλες μορφές καρκίνου, εγκεφαλικά επεισόδια και εμφράγματα.

Ισως, η μεγαλύτερη βλάβη είναι αυτή που παθαίνουν οι πνεύμονες όταν προοδευτικά σταματούν να κάνουν την δουλειά τους. Οι πνεύμονες και τα μικροσκοπικά αγγεία τους που είναι φτιαγμένα για να μεταφέρουν οξυγόνο στο αίμα απορροφούν το δηλητήριο του τσιγάρου και παθαίνουν μόνιμη βλάβη.

Εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καθηλωμένοι δίπλα σε μια συσκευή οξυγόνου προκείμενου να κρατηθούν στην ζωή.

Επιπλέον, οι καπνιστές ξεπερνούν πολύ πιο δύσκολα ένα κοινό κρυολόγημα η την γρίπη, υποφέρουν από χρόνιο βήχα και φλέγματα ενώ η όσφρηση και η γεύση τους είναι αισθητά αλλοιωμένες.

Οι γυναίκες καπνίστριες επιβαρύνονται επιπρόσθετα με πρόωρη εμμηνόπαυση και οστεοπόρωση και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , το κάπνισμα έχει , αποδεδειγμένα., σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του εμβρύου.

Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά την γονιμότητα ανδρών και γυναικών, καταστρέφει τα δόντια και συμβάλλει στην πρόωση γήρανση του δέρματος.

Ο περισσότερος κόσμος κατονομάζει την νικοτίνη και την πίσσα αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι το κάθε τσιγάρο περιέχει πάνω από 4000 χιλιάδες χημικές ουσίες, οι περισσότερες από αυτές καρκινογόνες.

Η άποψη ότι το τσιγάρο προσφέρει χαλάρωση, ψυχολογική στήριξη η λύτρωση από την ανία είναι μια ψευδαίσθηση. Όλα αυτά είναι στο μυαλό .Για όλες τις καταστάσεις υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης πολύ πιο ουσιαστικοί και αβλαβείς. Στην πραγματικότητα το μόνο που σας προσφέρει είναι εξάρτηση, προβλήματα υγείας και χρηματικό κόστος.

Η νικοτίνη δημιουργεί εθισμό γρηγορότερα από όλα τα άλλα ναρκωτικά.

Ίσως όμως, το χειρότερο και από το κακό που κάνει στον οργανισμό και στην τσέπη αίνε το κακό που κάνει στον τρόπο σκέψης. Η κρίση , η λογική και ο αυτοσεβασμός του καπνιστή αλλοιώνονται προκειμένου να βρει μια δικαιολογία και να συνεχίσει την αυτοκαταστροφική του συνήθεια.

Πολλοί άνθρωποι επιχειρηματολογούν ότι κάνουν συχνά εξετάσεις και ότι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα μέχρι στιγμής. Οι εξετάσεις δεν προλαμβάνουν την ζημιά που μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα. Το επιχείρημα ότι «μέχρι τώρα είμαι καλά» είναι άκυρο , διότι καποια μέρα χωρίς προειδοποίηση , θα παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα και ίσως τότε να είναι πολύ αργά.

Ανάλογα με την κράση , την ηλικία και άλλους παράγοντες, τα προβλήματα υγείας παρουσιάζονται ξαφνικά η αθροιστικά. Σε παρά πολλές περιπτώσεις η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη και όσο και αν ευχόμαστε να γυρνούσε ο χρόνος πίσω- είναι αδύνατον..

Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια διαδικασία που χρειάζεται προσωπική θέληση και στήριξη από ειδικούς που θα ενισχύουν την προσπάθεια σε όλες τις δύσκολες φάσεις. Θυμηθείτε ότι δεν γεννηθήκατε καπνιστές και ότι αν μια συνήθεια απειλεί ότι πολυτιμότερο έχετε , πρέπει και μπορεί να φύγει από την ζωή σας. Κάθε μέρα γίνεται και μια καινούργια αρχή και όλα είναι δυνατά αν θέλουμε κάτι πραγματικά..

Αν οι προσπάθειες σας να κόψετε το τσιγάρο απέτυχαν μέχρι σήμερα μην απογοητεύεστε, Αξίζει να προσπαθήσετε ξανά και ξανά. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την υγεία και την ζωή σας.

Συντάκτης: Χριστίνα Βλαχοπούλου (Ψυχοθεραπεύτρια – Συμβουλευτική ψυχολόγος)

Πηγή: https://healthierworld.gr

 

 

—————

Πίσω