ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ

2014-07-19 08:41

Υπάρχουν διάφοροι τύποι γυμναστηρίων που μπορεί να ταιριάζουν ή όχι στις ανάγκες και τις ειδικές απαιτήσεις σας. Διαβάστε παρακάτω για να ενημερωθείτε για κάθε τύπο γυμναστηρίου και να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.


Δημοτικά γυμναστήρια
Ο τύπος αυτός των γυμναστηρίων διατίθεται από τους δήμους της Ελληνικής Επικράτειας. Δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των δημοτών. Τα δημοτικά γυμναστήρια είναι ανοικτή για όλους φτάνει να είστε δημότης του συγκεκριμένου δήμους. Η χρήση των δημοτικών γυμναστηρίων είναι διαθέσιμα με πολύ μικρό κόστος, περίπου 15-30 ευρώ. Δηλαδή πιο χαμηλά από το μισό κόστος ενός ιδιωτικού γυμναστηρίου. Υπάρχουν και δήμοι που δεν χρεώνουν τίποτα τους δημότες τους, αυτό βέβαια εξαρτάται από την πολιτική του εκάστοτε δήμου. Έτσι πολύ απλά κάποιος με μια φωτογραφία και ένα πιστοποιητικό υγείας μπορεί να ξεκινήσει να γυμνάζεται στην γειτονιά του, χωρίς σχεδόν κανένα κόστος. Υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων που αθλείται στα δημοτικά γυμναστήρια αφού το χαμηλό ή και καθόλου κόστος, κάνει την συγκεκριμένη πρόταση δελεαστική.
Υπάρχουν προγράμματα άθλησης για γυναίκες, για την τρίτη ηλικία και τα παιδιά.
Πέρα από το χαμηλό κόστος η επιλογή ενός τέτοιου τύπου γυμναστηρίου έχει πολλά μειονεκτήματα.
Ένα από αυτά είναι ο ανεπαρκής και κατάλληλος εξοπλισμός σε αντίθεση με τα ανταγωνιστικά ιδιωτικά γυμναστήρια. Λόγω της ανεπάρκειας του εξοπλισμού πολλές φορές θα πρέπει να περιμένετε με τις ώρες, ώσπου να έρθει η σειρά σας.
Τα περισσότερα από τα δημοτικά γυμναστήρια είναι ανοικτά μόνο οκτώ μήνες τον χρόνο. Ο λόγος είναι ότι οι γυμναστές παραχωρούνται στους δήμους από την Γ.Γ.Α. και η σύμβαση τους διαρκεί μόνο οκτώ μήνες τον χρόνο. Οι ώρες λειτουργίας είναι περιορισμένες και συγκεκριμένες κατά την διάρκεια της ημέρας. Τα ομαδικά προγράμματα είναι ελάχιστα. Η σωστή (από πλευράς επιστημονικότατος) λειτουργίας αυτών, είναι πολύ δύσκολη, αφού στο κάθε τμήμα υπάρχουν όλες οι ηλικίες και ανεξάρτητου φυσικής κατάστασης.
Η μεγαλύτερη πλειονότητα των γυμναστών είναι ανειδίκευτοι ως προς τα αντικείμενο του fitness και την ομαδική άσκηση (aerobic) που έχει σκοπό την φυσική κατάστασης. Ο λόγος είναι απλός, οι προσλήψεις γίνονται βάση γνωριμιών και όχι βάση εξειδίκευσης ή επαγγελματικής εμπειρίας.
Έτσι πολύ απλά κάποιος γυμναστής μπορείτε να τελείωσε το πανεπιστήμιο το 2005 με ειδικότητα στο κολύμπι και το 2006 να διδάσκει aerobic σε ένα δημοτικό γυμναστήριο.

Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις δήμων που έχουν κάνει οι ίδιοι τις προσλήψεις των γυμναστών (συνήθως ειδικευμένων) με σύμβαση ενός έτους ή αορίστου χρόνου.
Έχουν πάρει πιο σοβαρά την υγεία των δημοτών τους και έχουν φτιάξει καταπληκτικά γυμναστήρια με επαρκή και κατάλληλο εξοπλισμό.
Είναι ανοιχτό όλον τον χρόνο και έχουν μια μεγάλη ποικιλία από προγράμματα για να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Είναι τόσο οργανωμένα που πολλά από αυτά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα ιδιωτικά γυμναστήρια. Αν είστε τυχεροί και έχετε στον δήμους σας ένα τέτοιου γυμναστήριο μην το σκέπτεστε κάντε την εγγραφή σας σήμερα!

Γυμναστήρια στον εργασιακό χώρο
Είστε δημόσιος υπάλληλος; Ξέρετε ότι μέσα στην υπηρεσία ή στο υπουργείο που εργάζεστε πιθανών να υπάρχει κάποιο γυμναστήριο;
Εδώ και κάποια χρόνια οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες διαθέτουν ένα μικρό ή λίγο μεγαλύτερο γυμναστήριο που δημιουργήθηκε για τους υπαλλήλους. Τα δυο θετικά αυτών των γυμναστηρίων είναι ότι βρίσκονται «κάτω από τα πόδια» των υπαλλήλων και μπορεί οποιοσδήποτε υπάλληλος να συμμετέχει εντελώς δωρεάν!
Αν έχουν τον κατάλληλος εξοπλισμός μεταξύ την εργασιακό τους μπορούν να αθληθούν και έτσι να κερδίσουν χρόνο. Το μόνο που συνήθως χρειάζεται είναι ένα πιστοποιητικό υγείας από γιατρό για να ξεκινήσουν να αθλούνται.
Βέβαια μην περιμένετε να δείτε κανένα «θαύμα» αφού τα περισσότερα από αυτά είναι μικρά και χωρίς τον επαρκή εξοπλισμός.
Και σε αυτήν την περίπτωση όπως και στα δημοτικά γυμναστήρια οι γυμναστές παραχωρούνται από την Γ.Γ.Α. με τα προγράμματα του εργασιακού αθλητισμού.
Εκτός των δυο παραπάνω θετικών σημείων αυτός ο τύπος γυμναστηρίου έχει όλα τα μειονεκτήματα των δημοτικών γυμναστηρίων.

Είστε ιδιωτικός υπάλληλος σε κάποια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία;
Είστε από τους τυχερούς αφού σίγουρα στην εργασία σας έχετε γυμναστήριο. Όπως σε όλον τον κόσμο έτσι και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες φροντίζουν για την φυσικής κατάστασης των εργαζομένων. Και φυσικό είναι, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι η καλή φυσική κατάσταση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παραγωγικότητα.
Τα θετικά ενός γυμναστηρίου που βρίσκεται μέσα στον εργασιακό σας χώρο είναι: μπορείτε εντελώς δωρεάν να αθληθείτε, βρίσκεται «μέσα στα πόδια σας», είναι εξοπλισμένο κατάλληλα (αφού έγινε ειδική μελέτη για την δημιουργία αυτού του χώρου) και τέλος υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό όπου θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας.
Το μοναδικό ίσως μειονεκτήματα είναι ότι, τις περισσότερες φορές τα γυμναστήρια αυτά δεν είναι πολύ μεγάλα, με συνέπεια να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα πολλούς αθλούμενους.

Γυμναστήρια σε συλλόγους ή σωματεία
Πολλοί σύλλογοι έχουν εντάξει στις υπόλοιπες δραστηριότητες τους, ομαδικά προγράμματα γυμναστικής και fitness.
Πολλοί από αυτούς διαθέτουν και αίθουσα με βάρη. Ο εξοπλισμός είναι υποτυπώδης και σπάνιες φορές υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός.
Εκεί μπορείτε με την καθοδήγηση του προπονητή να σχεδιάσετε το δικό σας προγράμματα προπόνησης.
Βέβαια μην περιμένετε και πολλά πράγματα αφού η συγκριμένη δραστηριότητα δεν είναι και η κύρια προτεραιότητα για τον εκάστοτε συλλόγους ή σωματείο. Είναι απλώς ένα συμπληρωματικό έσοδο και τίποτε άλλο. Δεν μπορείτε όμως κάποιος να παραβλέψει το χαμηλό κόστος αυτού του τύπου γυμναστηρίου.

Ιδιωτικά γυμναστήρια
Τα ιδιωτικά γυμναστήρια σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τύπους γυμναστηρίων είναι επικερδής επιχειρήσεις. Αφού είναι επιχειρήσεις είναι λογικό ότι μεταξύ τους είναι πολύ ανταγωνιστικές για αυτό και θα βρείτε μεγάλες διαφορές στην τιμολογιακή τους πολιτική.
Η τιμολογιακή πολιτική βέβαια εξαρτάται και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες όπως: η χωρητικότητα του γυμναστηρίου, οι παροχές, το επίπεδο του εξοπλισμού, η πολυτέλεια, η αρχιτεκτονική του χώρου, το πλήθος των μηχανημάτων, το πλήθος των προγραμμάτων, η περιοχή που βρίσκεται το γυμναστήριο, το μεγάλος σε αριθμό προσωπικό, το εξειδικευμένο προσωπικό, από τα πάγια έξοδα του κάθε γυμναστηρίου, από το πόσο prive θέλουν οι ιδιοκτήτες να παραμείνει το γυμναστήριο κ.α.
Λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού στα κορυφαία γυμναστήρια της Ελλάδας θα βρείτε επίσης: πισίνα, γήπεδο squash, γήπεδο μπάσκετ, εξειδικευμένα προγράμματα (Yoga, Pilates, Aerolates, Hip-Hop), μπαρ, εστιατόριο με υγιεινή κουζίνα, spa, μασάζ, μαγαζιά με αθλητικό εξοπλισμό (ρούχα, παπούτσια, συμπληρώματα διατροφής),υπηρεσίες διατροφολογίας, υπηρεσίες αισθητικής, personal training, power plate (μηχανημάτων εκγύμνασης με δονήσεις) και γενικότερα ότι τελευταίο υπάρχει στον χώρο του fitness και της υγείας.
Για όλους αυτούς τους λόγους θα βρείτε τιμές που ξεκινούν από τα 40 ευρώ και μπορείτε να φτάσουν ως τα 300 ευρώ μηνιαίως. Οι τιμές που σας αναφέρω είναι κατά προσέγγιση γιατί όπως αντιλαμβάνεστε λόγω της ανταγωνιστικότητας τώρα που γράφω αυτές εδώ τις γραμμές ήδη μπορείτε να έχουν αλλάξει…
Οι τιμές που σας αναφέρω παραπάνω είναι το μηνιαίως κόστος, πράγματα που σημαίνει ότι θα πληρώνετε την συνδρομή σας ανά μήνα.
Όλα τα γυμναστήρια σχεδόν προσφέρουν, τρίμηνες, εξάμηνες και ετήσιες συνδρομές. Υπάρχουν και κάποια που μπορείτε να προπληρώσετε έως και δυο χρόνια. Όσο πιο μεγάλο διάστημα πληρώνετε τόσο μικρότερο το μηνιαίο κόστος. Βέβαια θέλει μεγάλη προσοχή αν τελικά επιλέξουμε συνδρομή μεγάλης χρονικής διάρκειας.
Τα γυμναστήρια λειτουργούν ή ως ανεξάρτητα (μεμονωμένα) ή ως αλυσίδες (ιδιοκτήτες που έχουν παραπάνω από ένα γυμναστήριο σε τοπικό ή εθνικό δίκτυο) ή ως μέλη κάποιου εθνικού δικτύου αλυσίδων (franchise).
Σε όλη την Ελλάδα σήμερα λειτουργούν 1300 ιδιωτικά γυμναστήρια.

Προσωπική προπόνησης σε στούντιο - Personal training studios
Η προσωπική προπόνηση σε μικρούς αλλάξει εξιδανικευμένους χώρους είναι η νέα γενιά των γυμναστηρίων που έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν και στην Ελλάδα. Είναι μικροί αλλά πολύ προσεγμένοι χώροι αφού διαθέτουν πλήρη και εξειδικευμένο εξοπλισμό.
Η προπόνησης γίνεται μόνο με την παρουσία προσωπικού προπονητή.
Σε αντίθεση με τα ιδιωτικά γυμναστήρια εδώ η προπόνηση γίνεται εξατομικευμένα για τις ανάγκες του κάθε αθλούμενου. Στην αίθουσα με τα όργανα δεν βρίσκονται παραπάνω από ένας ή δυο αθλούμενοι όπου ο καθένας έχει τον δικό του προσωπικό προπονητή. Η ώρα της προπόνησης καθορίζεται με συγκεκριμένα ραντεβού.
Σίγουρα έχετε ακούσει για την προσωπική προπόνηση στο σπίτι όπου ο προσωπικός προπονητής πάει στο σπίτι του αθλούμενου.
Η διαφορά εδώ είναι ότι ο αθλούμενος έρχεται στον εξειδικευμένο χώρο του προπονητή και ότι υπάρχουν όλα εκείνα τα εργαλεία για να επιτευχθούν τα μέγιστα αποτελέσματα!
Αντίθετα με τα ιδιωτικά γυμναστήρια στο στούντιο έχετε τον δικό σας προσωπικό προπονητή και δεν χρειάζεται να περιμένετε με τις ώρες για να έρθει η δική σας σειρά για να εκτελέσετε τις ασκήσεις.
Το κόστος σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερο από την συνδρομής ενός γυμναστηρίου αλλάξει πολύ μικρότερο από την προσωπική προπόνηση στο σπίτι. Ο συγκεκριμένος τύπος γυμναστηρίου ίσως λειτουργήσει για τους ανθρώπους που είναι ντροπαλοί, που βρίσκονται σε περίοδο αποκατάστασης μετά από ένα τραυματισμό, που θέλουν τον δικό τους προσωπικό προπονητή ή τέλος έχουν κάποια ιδιαιτερότητα που η κατάσταση τους απαιτεί εξατομικευμένη προπόνηση.

Εξειδικευμένα γυμναστήρια
Ο τύπος αυτού του γυμναστηρίου ειδικεύεται σε δραστηριότητες όπως Yoga, Pilates, πολεμικές τέχνες, μποξ, αναρρίχηση, κ.α.
Εάν προτιμάτε όμως πολύπλευρες δραστηριότητες αυτός το τύπος γυμναστηρίου δεν σας ταιριάζει επειδή το προσωπικό και ο εξοπλισμός είναι εξειδικευμένα για μια και μόνο αθλητική δραστηριότητα.

Τι πρέπει να προσέξει κανείς όταν επιλέγει γυμναστήριο; 

Τις περισσότερες φορές τον πιο σπουδαίο ρόλο παίζει το όνομα του γυμναστηρίου, οι παροχές και η τιμή του. Αυτά είναι βέβαια σημαντικά δεν πρέπει όμως να είναι τα μοναδικά κριτήρια. Επιλέγοντας γυμναστήριο θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την απόσταση από το σπίτι ή την δουλειά μας. Τις περισσότερες φορές η δικαιολογία που προβάλλεται για τη διακοπή ενός προγράμματος είναι η κούραση από την εργασία και η αδυναμία να βγούμε από το σπίτι και το απόγευμα. Μη ξεχνάμε ότι τον χειμώνα νυχτώνει νωρίς κάνει κρύο ή βρέχει. Είναι προτιμότερο λοιπόν το γυμναστήριο που θα επιλέξουμε να βρίσκεται κοντά στον χώρο εργασίας ώστε να πηγαίνουμε αμέσως μετά την δουλειά μας.

Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά είναι το ότι τις απογευματινές ώρες υπάρχει πολύς κόσμος με αποτέλεσμα κάποιος να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όργανα άνετα ή να υπάρχει περιορισμένος χρόνος στα ηλεκτρονικά μηχανήματα, ποδήλατο, διάδρομο κλπ. Αυτό εκτός του ότι δεν επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν όση ώρα επιθυμούμε, αποθαρρύνει κάποιους που δεν είναι πολλοί κοινωνικοί ή δεν αισθάνονται άνετα με το σώμα τους. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να επιλέγουμε αν όχι το πρωί τουλάχιστον το μεσημεράκι μετά την δουλειά και όχι το απόγευμα.

Αναφερθήκαμε προηγουμένως για τις παροχές και την τιμή. Στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να παίζει ρόλο στην επιλογή πρέπει να είναι η σχέση παροχών –τιμής. Πρέπει δηλαδή να δούμε ακριβώς τι πραγματικά έχουμε ανάγκη και πόσο αυτή η υπηρεσία κοστολογείται και να μην παρασυρθούμε από πολεμικές τέχνες, μασάζ, σπα που προσφέρονται μεν, δεν ενδιαφέρουν όμως όλους. Πριν υπογράψουμε θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τις υπηρεσίες για τις οποίες χρεωνόμαστε θα τις απολαύσουμε και δεν θα διακόψουμε ξαφνικά. Πολλά γυμναστήρια κάνουν ετήσιες προσφορές. Έχει παρατηρηθεί ότι ο μέσος άνθρωπος γυμνάζεται 3-4 μήνες τον χρόνο. Μήπως ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και η προσφορά δεν εξυπηρετεί τελικά;

Καλό θα είναι να ελέγχουμε τα ωράρια του aerobic. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο κάποιος να γράφεται σε ένα γυμναστήριο με σκοπό να ακολουθήσει τα προγράμματα aerobic και έπειτα να αντιλαμβάνεται ότι το πρόγραμμα που τον ενδιαφέρει γίνεται άλλες ώρες και ημέρες από αυτές που πηγαίνει.

Σημαντικό είναι επίσης να σιγουρευτούμε ότι οι γυμναστές που εργάζονται στο γυμναστήριο είναι πτυχιούχοι του Τμήματος Φυσικής Αγωγής. Προσοχή χρειάζονται στους χώρους του γυμναστηρίου και ειδικότερα στην καθαριότητα, στον εξαερισμό και στην ασφάλεια του χώρου. Το ίδιο συμβαίνει με τα αποδυτήρια.

Τα περισσότερα γυμναστήρια προσφέρουν μία δύο επισκέψεις δωρεάν. Εκμεταλλευτείτε τις για να γνωρίσετε τον χώρο και τους ανθρώπους. Συνήθως με την εγγραφή μας στο γυμναστήριο καλούμαστε να συμπληρώσουμε ένα έντυπο με διάφορα στοιχεία προκειμένου ο γυμναστής να φτιάξει το πρόγραμμά μας. Σωστό είναι να ενημερώσουμε για προβλήματα υγείας, και ιδιαίτερα για πόνους στην μέση και στα γόνατα ή προβλήματα στην σπονδυλική στήλη. Επίσης είναι σημαντικό να δηλώσουμε εάν έχουμε ιστορικό καρδιοπαθειών, υπόταση ή αναιμία.

Ορισμένα πράγματα που τα παραβλέπουμε στην αρχή ενδέχεται αργότερα να προκαλέσουν μεγάλες δυσκολίες στην εκτέλεση του προγράμματος ή να μας αναγκάσουν να διακόψουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρώτος ρόλος της άσκησης είναι η προάσπιση της υγείας μας και αυτόν πρέπει να υπηρετήσουμε.

 

ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ PLASTELHOME ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΔΑΠΕΔΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINK ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ HTTP://WWW.PLASTELHOME.GR

 

 

—————

Πίσω