Συμβουλές για να κοιμάται καλύτερα το μωράκι σας αλλά .... και εσείς

2011-03-07 12:32

Συμβουλές για τον ύπνο του μωρού σας….. και τον δικό σας

 

Οι συνήθειες του μωρού κατά τον ύπνο θα επηρεάσουν σημαντικά το δικό σας τρόπο ζωής, και συνεπώς καλό είναι να κάνετε ό,τι μπορείτε για να κανονίσετε τις ώρες του ύπνου του. Μην ξεχνάτε ότι τα νεογνά δεν ξεχωρίζουν τη διαφορά ημέρας και νύχτας και ότι μπορούν να πιουν ποσότητες τέτοιες ώστε να μην πεινούν μόνο για 3 ή 4 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι, τουλάχιστον για μερικές εβδομάδες, θα πρέπει να ταΐζετε το μωρό σας καθ΄όλο το 24ωρο. Μπορείτε όμως να διδάξετε το μωρό σας ότι οι νυχτερινές ώρες προορίζονται για ύπνο, ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:

 

Τήρηση του ωραρίου νυχτερινού ύπνου

 

 • Τα περισσότερα μωρά κοιμούνται οπουδήποτε, όταν είναι κουρασμένα, θα πρέπει όμως να αποφεύγετε τα έντονα φώτα και τους δυνατούς θορύβους κοντά στο παιδί σας, όταν αυτό κοιμάται.
 • Όταν το μωρό ξυπνά το βράδυ, προσπαθήστε να το ηρεμήσετε. Να έχετε τα φώτα χαμηλά όταν το ταΐζετε και/ή του αλλάζετε την πάνα και να το βάζετε να κοιμηθεί αμέσως μόλις τελειώσετε.
 • Αποφύγετε να παίζετε μαζί του.
 • Εάν το μωρό ξυπνά πολύ νωρίς, μπορείτε να βάλετε βαριές κουρτίνες στο δωμάτιό του για να αποφεύγετε τον ήλιο.
 • Κρατήστε το μωρό σας ξύπνιο όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν το μωρό σας κοιμάται περισσότερες από 3 ή 4 ώρες το απόγευμα, ξυπνήστε το για να παίξετε.
 • Εάν το μωρό σας θηλάζει, δοκιμάστε να παρατείνετε το θηλασμό που προηγείται του ύπνου, ώστε το μωρό να μην ξυπνά λόγω της πείνας.
 • Καθώς το μωρό μεγαλώνει και μπορεί να καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα τροφής, το πιθανότερο είναι ότι θα κοιμάται όλη τη νύχτα.
 • Εάν το μωρό δεν κοιμάται όλη τη νύχτα όταν φτάσει σε ηλικία 3 μηνών, παίξτε ζωηρά μαζί του το απόγευμα ή το βράδυ.

 

Βοηθήστε το μωρό να ξανακοιμηθεί!

 

 • Η ήπια και συνεχής διέγερση συχνά βοηθά το μωρό να ξανακοιμηθεί. Δοκιμάστε να το χαϊδέψετε, να το κουνήσετε ή να το κάνετε βόλτα.
 • Εάν το μωρό μοιάζει να μαζεύεται ή να δυσφορεί, μη νομίσετε ότι είναι απαραίτητα ξύπνιο. Οι κινήσεις αυτές πιθανόν να δείχνουν ότι κοιμάται ελαφρά. 
 • Εάν το μωρό ξυπνήσει και αρχίσει να κλαίει, να θυμάστε ότι 15 ή 20 λεπτά κλάματος δεν πρόκειται να το βλάψουν.  Βεβαιωθείτε μόνο ότι το κλάμα δεν οφείλεται σε πείνα, πόνο ή υγρή πάνα.


Μην ξεχνάτε ότι οι πρώτες εβδομάδες είναι οι δυσκολότερες. Όπως είπαμε, πολλά μωρά αρχίζουν να κοιμούνται όλη τη νύχτα στην ηλικία των 3 μηνών. Επίσης εμφανίζουν περιόδους κατά τις οποίες κοιμούνται καλά τη νύχτα, μετά από τις οποίες ακολουθούν περίοδοι ανήσυχου ύπνου. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε απότομη ανάπτυξη, η οποία αυξάνει τις ανάγκες για τροφή, ή σε προβλήματα οδοντοφυΐας για να μεγαλύτερα παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες ύπνου του μωρού σας, μιλήστε με το γιατρό σας.

 

Ασφάλεια του μωρού κατά τον ύπνο

 

 • Οι ειδικοί συνιστούν να τοποθετείτε τα μωρά στο πλάι για να κοιμηθούν, και όχι μπρούμυτα. 
 • Η σύσταση αυτή πιθανόν να μην ισχύει εάν το μωρό σας γεννήθηκε πρόωρα, κάνει συχνά εμετό ή εμφανίζει κάποια πάθηση που το καθιστά ευπαθές σε απόφραξη των αεραγωγών οδών. Εάν το παιδί σας εμπίπτει σε κάποια από τις κατηγορίες αυτές, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

—————

Πίσω