ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ

2011-05-10 19:00

Η διπολική διαταραχή, ή αλλιώς μανιοκαταθλιπτική νόσος, είναι μια από τις συχνότερες ψυχικές διαταραχές. Τυπικό στοιχείο της διπολικής διαταραχής είναι οι ασυνήθεις μεταβολές της διάθεσης, του επιπέδου ενέργειας και της ικανότητας ενός ατόμου να λειτουργεί.

Επίδραση στη ζωή του ατόμου

Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι δραματικές. Τα άτομα που υποφέρουν από διπολική διαταραχή έχουν πολλές δυσκολίες σε πολλές πλευρές της ζωής τους. Συχνά έχουν δυσκολίες να διατηρήσουν τη θέση τους στην εργασία ή να τελειώσουν το σχολείο. Συχνά υποφέρουν λόγω προβληματικών διαπροσωπικών σχέσεων. Πολλά άτομα κάνουν συχνά κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών. Ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων αυτοκτονεί.

Διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες

Σήμερα υπάρχει καλύτερη κατανόηση της διπολικής διαταραχής και έτσι η θεραπεία είναι αποτελεσματικότερη. Όταν η διπολική διαταραχή αντιμετωπίζεται κατάλληλα, οι πάσχοντες έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια ευτυχή και παραγωγική ζωή.

Πολλά άτομα πάσχουν από διπολική διαταραχή

Υπάρχουν πολλά άτομα που πάσχουν από διπολική διαταραχή. Εκτιμάται ότι ποσοστό 1 έως 3% του πληθυσμού πάσχει από διπολική διαταραχή. Η κατάσταση τυπικά εμφανίζεται στην πρώιμη ενήλικο ζωή ή την όψιμη εφηβεία. Μερικές φορές τα πρώτα μπορεί να εμφανιστούν αργότερα ή συμπτώματα της διπολικής διαταραχής μερικές φορές ακόμα και από την παιδική ηλικία.

Συχνά δεν διαγιγνώσκεται

Πως είναι δυνατόν αυτή η ψυχική διαταραχή να μπορεί να προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στους πάσχοντες και στις οικογένειες τους; Το πρόβλημα είναι ότι η διπολική διαταραχή συχνά δεν αναγνωρίζεται ως νόσος και έτσι μερικά άτομα υποφέρουν για χρόνια πριν να διαγνωσθούν και να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία.

Σημασία της θεραπείας

Τα επόμενα κεφάλαια αυτής της ανασκόπησης θα εστιαστούν στο πως μπορεί να αναγνωριστεί η διπολική διαταραχή και ποιες θεραπείες υπάρχουν. Όταν ένα μέλος της οικογένειας πάσχει από συμπτώματα διπολικής διαταραχής, συνιστάται να ενημερώνεται κάποιος ψυχίατρος όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η διπολική διαταραχή είναι μια πραγματικά μακροχρόνια νόσος που απαιτεί προσεκτική αντιμετώπιση σε όλη τη διάρκεια της ζωής του πάσχοντα.

https://www.psychiatry24x7.gr/  

 

 

—————

Πίσω