ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

2011-04-16 13:02

Πολλές φορές τα εμφράγματα είναι επιβιώσιμα, ειδικά αν είμαστε προετοιμασμένοι. Οποιοσδήποτε θεωρήσει ότι κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα θα πρέπει να επισκεφθεί καρδιολόγο, να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και να λάβει την κατάλληλη αγωγή. Οι πληροφορίες που ακολουθούν δεν εμπεριέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη περίπτωση του εμφράγματος, συνιστούν ωστόσο ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Οδηγίες

Να είσαστε προετοιμασμένοι

1.       Να ενημερώνεστε από ιατρικά άρθρα κι από έγκυρες κι αξιόπιστες πηγές.

2.       Περιορίστε το κίνδυνο. Ακούστε το γιατρό σας και κάντε τις απαιτούμενες αλλαγές στο τρόπο ζωής σας  προκειμένου να περιορίσετε τον κίνδυνο ενδεχόμενου εμφράγματος. Σταματήστε το κάπνισμα, βάλτε την άσκηση στη ζωή σας, βελτιώστε τη διατροφή σας και μειώστε όσο μπορείτε το άγχος.

 

Τι πρέπει να κάνετε

 

1.       Μάθετε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα εμφράγματος. Ενδεχόμενη δυσκολία στην αναπνοή, πόνος ή πίεση στο στήθος, πόνος στο λαιμό  ή στα χέρια μπορεί να σχετίζονται με έμφραγμα.

2.       Σε περίπτωση που οδηγείτε , σταματήστε το αυτοκίνητο σε μια άκρη. Μπορεί να έχετε στη διάθεση σας μόνο μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να χάσετε τις αισθήσεις σας. Μην επιχειρήσετε το οδηγήσετε μέχρι το νοσοκομείο,  όσο κοντά κι αν είστε.

3.       Καλέστε το 166 και περιγράψτε τα συμπτώματα και που ακριβώς βρίσκεστε.

4.       Πάρτε μια ασπιρίνη (325 mg) με τις πρώτες ενδείξεις του εμφράγματος. Η ασπιρίνη λεπταίνει το αίμα, βελτιώνοντας έτσι τη κυκλοφορία του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό απλά μασήστε τη.

5.       Χτυπήστε τον εαυτό σας στο στήθος όσο πιο δυνατά μπορείτε. Αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν γίνεται από κάποιον άλλο αλλά αποδεικνύεται αρκετά δύσκολο όταν το κάνετε στον εαυτό σας.

 

—————

Πίσω